Het Groene Oosten: Tour de Boer 170 kilometer lopen voor een drinkbare Vecht

Morgen is er weer een aflevering van 'Het Groene Oosten' te zien op RTVOost, geproduceerd door BeleefMedia.

Interessant? Deel het artikel

Groene Oosten 231126 Meanderende rivier

Al tien jaar zien we in Het Groene Oosten dat duurzaam leven niet suf of saai is, maar juist leuk en logisch. De elektrische Porsche of motorfiets testen met de politie, abseilen van windmolens, meelwormen proeven, boilers die door ramen vliegen, schieten op zonnepanelen, maar ook verdiepende gesprekken met pioniers, diverse nieuwe energieprojecten en nog veel meer. Het kwam allemaal aan bod in de negen achter ons liggende seizoenen van Het Groene Oosten. In dit tiende seizoen onderzoeken we wat er allemaal is bereikt, kijken we vooruit en ervaren we hoe Overijssel steeds groener wordt. Stap voor stap!

Schone wateren

Li An Phoa, initiatiefneemster van Drinkable Rivers wil dat rivieren weer zó gezond worden dat we eruit kunnen drinken. En dat is niet alleen leuk en mooi als je dorst hebt, maar het betekent ook dat het landschap gezond en in balans is, legt Li An uit: “Ik denk dat daarmee het soortenrijkdom gaat toenemen en de gezondheid van de mensen. Ik heb het voorrecht gehad dat ik een rivier heb ervaren die drinkbaar was. En dat heeft mij zo geraakt dat ik mij nu mijn hele leven wil blijven inzetten voor drinkbare rivieren.”

(tekst loopt door onder afbeelding)

Li An Phoa

 

Om hier aandacht voor te vragen liep zij afgelopen zomer van de bron van de Vecht in Darfeld (Duitsland) tot de monding bij Zwolle – in totaal zo’n 170 kilometer! Tijdens deze wandeling ging ze in gesprek met bewoners, schoolklassen, vissers, boeren en burgemeesters om hen te vragen wat de Vecht voor hen betekent en wat zij kunnen doen om de rivier drinkbaar te maken. Presentator André van der Zee liep een stukje met haar mee.

 

Groene Vlogger

In de rubriek ‘Groene Vlogger’ is het dit keer de beurt aan presentator Pim Paalhaar. Hij test onder de douche een shampoobar en een zelfgemaakte versie, als alternatief voor de vloeibare shampoo.

(tekst loopt door onder afbeelding)

Pim Paalhaar

 

Toer de Boer

In de afgelopen 10 jaar van Het Groene Oosten zijn wij bij veel bedrijven en (burger)initiatieven geweest die laten zien hoe zij duurzaamheid hoog op de agenda hebben staan. Bijvoorbeeld op het gebied van energieverbruik, vervoer, natuur(beheer), maar ook de innerlijke mens. Bij de kaasfabriek in Rouveen komt dit allemaal heel mooi samen. En de beste manier om dit te ervaren is blijkbaar niet om de kazen te gaan proeven, maar om op de fiets te stappen samen met ruim 230 medewerkers én melkveehouders voor een Tour de Boer!

(tekst loopt door onder afbeelding)

Tour de Boer

 

Uitzendingen

Dit en meer zie je in aflevering 4 van Het Groene Oosten op dinsdag 28 november, vanaf 17.30 uur bij RTV Oost. Op zaterdag wordt de aflevering herhaald. Kijk voor alle uitzendtijden in de tv-gids op www.rtvoost.nl/tv.

Ook online te volgen via www.rtvoost.nl/hetgroeneoosten, www.hetgroeneoosten.nl en op het YouTube-kanaal van Het Groene Oosten is de serie te volgen en aanvullende informatie te vinden.

Ideeën?

Weet jij nog een leuk onderwerp waar wij absoluut aandacht aan moeten besteden in de serie of ben jij een Groene Vlogger? Laat het ons vooral weten: hetgroeneoosten@beleefmedia.nl

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *