Help mee bosranden op Lemelerberg herstellen

De Lemelerberg is een groot en bekend natuurgebied in Overijssel. Een groot deel hiervan bestaat uit een park: Park 1813. Dit najaar gaat Landschap Overijssel aan de slag om de bosranden van dit park te herstellen en te verfraaien. Landschap Overijssel zoekt vrijwilligers die hierbij willen helpen. Doe je mee?

Interessant? Deel het artikel

Landschap Overijssel Lemelerberg
Foto: Vladimir Fotografie

Park 1813 is een landschapspark met een traditioneel sterrenbos en strakke lanen. Er zijn ook natuurlijke elementen zoals kronkelende paden en doorkijkjes. De bekende landschapsarchitect Pieter Wattez ontwierp het park in de twintigste eeuw. Het was de bedoeling dat het park de natuurbelevenis zou versterken. De bezoeker kon de afwisseling tussen de heide en de kleurrijke bosranden ervaren.

Biodiversiteit

Het park ligt in het natuurgebied de Lemelerberg dat een Natura 2000-status heeft. Landschap Overijssel werkt op de Lemelerberg aan het behoud van de biodiversiteit. Het doel is een gevarieerd heidelandschap met zandverstuivingen, verschillende heidevegetaties en jeneverbesstruwelen. Om dat te creëren zijn er stukken bos uitgedund en verwijderd. Hiervoor zijn heidecorridors in de plaats gekomen.

Park herstellen

De parkbeleving zoals Pieter Wattez het bedoeld heeft is nooit echt afgerond en goed uit de verf gekomen. Dankzij de natuurherstelmaatregelen is zijn ontwerp in grote lijnen weer teruggebracht. Nu krijgt landschap Overijssel de kans het park echt goed in te richten. De bosranden zijn nu nog hard en abrupt. De bezoeker kijkt tegen de stammen van bomen aan.

Dit gaat Landschap Overijssel herstellen, door nieuwe soorten in te planten. Daarmee krijgen de bosranden hun oorspronkelijke parkachtige uitstraling terug.

Help mee

Het is een flinke klus! In totaal bevatten de bosranden een aantal kilometer. Er moet uitgedund en ingeplant worden. Landschap Overijssel zoekt hulp van vrijwilligers. Wil jij helpen? Dat kan zowel eenmalig als structureel.

Ik help mee!

Dit gaan we doen

Dit is een meerjarenproject waarvan Landschap Overijssel verwacht de aankomende twee jaar op verschillende momenten aan het werk te zijn in Park 1813. Omdat er veel bomen ingeplant moeten worden, zijn de werkzaamheden vooral in het najaar en de winter. Dat zijn de omstandigheden het beste voor inplanten. De bezoeker zal weinig hinder ondervinden van de werkzaamheden.

Bosranden

Om de heide te versterken en meer ruimte te geven is er de afgelopen jaren veel bos gekapt. Hierdoor zijn de bosranden abrupt en hard geworden, in plaats van een zachte en geleidelijke overgang. Om als bezoeker de bosranden beter te beleven volgens het gedachtegoed van Pieter Wattez gaan wij een verschillende soorten inplanten en ongewenste opslag verwijderen. Hierdoor wordt het ook aantrekkelijker voor flora en fauna en daarmee biodiverser.

Toekomstbomen

Sommige bomen worden geselecteerd als toekomstbomen. Deze bomen mogen groots en prominent worden. Om deze bomen meer ruimte te geven gaan wij de bomen en struiken die eromheen staan snoeien en zagen.

Clumps

Een ‘clump’ is een groepje bomen bij elkaar. Op enkele bepalende locaties kiezen we ervoor om clumps te plaatsen als blikvangers. Dit kunnen inheemse soorten zijn, maar soms ook exoten zoals Amerikaanse eik of acacia. Landschapsarchitect Pieter Wattez gebruikte exoten, omdat zij veel kleur geven aan het landschap. Omdat de aanplant binnen de kaders van het Natura 2000-gebied moet passen is er nauw overleg met de ecologen over de soorten en locaties.

Website Landschap Overijssel

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.