Gemeenten willen duidelijker regels voor het spuiten van gewassen in de buurt van woningen. Ze willen kunnen afwijken van de huidige regel ‘minimaal vijftig meter tussen het gewas en een woning’, omdat ze anders niet uit de voeten kunnen met nieuwbouwwijken.
Onze volksvertegenwoordigers willen een wetenschappelijk onderbouwde regeling, waarmee ze op een eenvoudige manier kunnen afwijken van de standaard afstandsregels. Met 86 procent voor, werd daar deze week een motie over aangenomen op het congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Boeren zouden minder gif spuiten dus dan kun je ook wel gezellig wat minder ver van de spuit gaan wonen.
Diezelfde dag kreeg Salland Zoemt deze vraag: “We werden net opgeschrikt door een penetrante smerige lucht die ons huis binnenkomt. De buurman spuit zijn gewas. Het is warm de ramen wagenwijd open. We moesten snakken naar lucht. Wat wordt er gesproeid? En wat kunnen we eraan doen? We hebben de politie al gebeld, maar die verwijst door naar de gemeente.” Bijgeleverde foto zegt dat je er de hond niet mag laten poepen, maar het land wel mag spuiten. Van het een krijg je direct smerige schoenen, van het ander ga je pas tien jaar later trillen.
(lees verder onder de foto)
Voor minder gif moet je dus inderdaad niet bij de gemeente zijn, die wil in plaats van minder gif juist meer. Maar daar zouden ze wettelijk wel eens mee nat kunnen gaan. Een gemeente heeft haar burgers immers te beschermen, zegt de wet. En gemeenten weten natuurlijk drommels goed dat wetenschappelijk bewijs maar moeilijk vast te stellen is. Dat gebeurt meestal pas achteraf en te laat, mede door slimme trucs van de producenten die iedere keer ietsiepietsie aan de scheikundige gif-formule wijzigen waardoor er weer opnieuw onderzoek gedaan moet worden.
Om dat overheden hun burgers moet behoeden tegen een ongezonde leefomgeving verbood de rechter eerder deze maand een bloembollenteler in Drenthe nog langer gif te gebruiken, omdat er steeds meer aanwijzingen komen dat je van landbouwgif allerlei zenuwziektes als parkinson kunt krijgen en lijkt de kans op kanker groter.
De rechter laat daarbij wetenschappelijke zekerheid buiten schot, maar draait het om naar een soort ‘bij twijfel niet inhalen’. De overheid heeft de plicht haar burgers te beschermen tegen mogelijk ziek worden. Daarom.
Op basis van die gedachte is nu ook aangifte gedaan tegen de directieleden van Tatasteel, niet tegen de wettelijke rechtsvorm van de BV, maar tegen de personen in prive. Zij zouden volgens topadvocaat Bénédicte Ficq bewust de gezondheid van de buren in gevaar hebben gebracht. Op basis van die wet voert ze ook rechtszaken tegen verkopers van tabak.
Als gemeenten nieuwe regels willen om hun burgers onder de walm van gif uitstotende landbouw te laten wonen, kun je er donder op zeggen dat politici die dat goedkeuren, uiteindelijk ook voor de rechter zullen belanden.
Zonder gif kan ook
Het kan ook anders natuurlijk: de landbouw heeft helemaal geen gif nodig. Zonder kan heel goed, bewijzen 500 bioboeren in Nederland als jaren. Hun netto opbrengst is ook nog eens veel hoger omdat ze veel minder kosten hebben.