Festival Raalte op Groen donders succesvol

Raalte op Groen was zaterdag een enorm druk bezocht festival in het Raalter Hoftheater. Honderden mensen kwamen groen snuiven. André Kuipers waarschuwde de bomvolle theaterzaal: let een beetje op met die aarde, we hebben er maar een.

Interessant? Deel het artikel

andre kuipers

Raalte op Groen was een festival met handelingsperspectief. Niet van ‘pas op het gaat verkeerd’ maar ‘kijk, als je het zo doet, komt het allemaal wel goed’. Je kon er net als bij iedere festival gewoon patat halen, maar dan wel van biologische Sallandse aardappelen.

Je kon informatie krijgen over het bouwen van een huis, maar dan wel bio-based. Als je van het gas af wil, zo vertelden ze je een stand verder, dan kan dat heel goed in ruil voor veel meer wooncomfort. En hoe mooi was het advies dat je eigenlijk minder dan meer onderhoud aan je tuin moet plegen. Zelfs helemaal niet keer spitten en een mooi super biodiverse heg er om heen!

Honderden mensen deden de verschillende stands aan. Een workshop om zelf compost te maken kon maar vijftien deelnemers hebben, maar vooruit veertig pasten er ook wel in.

Veel gehoord in de zaal: twee jaar geleden was er een een vergelijkbaar festival in het HOFtheater. Het was toen best druk. Nu, twee jaar later, was het gewoon vol! Raalte zit dus duidelijk in de groene lift. En nu doorrrr. Over twee jaar weer en dan nog groter!

André Kuipers

André Kuipers kwam vertellen dat het hard nodig is dat we anders met de aarde omgaan. “We moeten de aarde meer tijd geven om te herstellen” zei hij. Iemand in de zaal fluisterde dat het de aarde wel lukt te herstellen, maar dat het de vraag is die levensvatbaar blijft voor ons. Kuipers ging vooral in op zijn vaart door de ruimte en het nut van ruimtevaart. Dat we veel van de technologieën die daar bedacht zijn, in ons dagelijkse leven gebruiken. Iemand in de zaal fluisterde dat we veel van die dingen eigenlijk niet zo nodig hebben. De astronaut sloot af met dat hij met eigen ogen gezien had hoe fragiel de aarde is. ’t Is eigenlijk niet meer dan de aarde zelf en een ruimte daarom heen van tien kilometer hoog. Daarna begint het onmetelijke en vooral onleefbare verdere deel van het heelal. Met foto’s vanuit de ruimte liet hij dat fragiele stukje aarde zien. “Op weg naar de  ontdekking van de maan, hebben we eigenlijk de aarde ontdekt”, waren zijn wijze woorden. Hij sloot af met een filmisch rondje om de aarde en eindigde in Raalte, waarmee de hoofdstad van Salland ineens een episch centrum werd, waar ze dan toevallig ook nog eens een festival over een duurzaam en natuurlijk leven aan het vieren waren.

De wethouder van Raalte

CDA’er Breun Breunissen, wethouder voor BurgerBelangen, pakte die voorzet glansrijk op in het slotwoord van de dag. Hij hield de zaal voor dat Raalte in het jubeljaar vanwege het 900 jarig bestaan gerust het lef mag hebben eindelijk een duurzame weg in te slaan. Nog recent nam de gemeenteraad het besluit landbouwgif op eigen grond te verbieden. Voor de begroting van 2024 werd zelfs met instemming van zijn politieke partij besloten ambtenaren bij nieuwbouwtrajecten vooruit te laten kijken naar de vermoedelijke eisen die er in 2050 gesteld worden. En hij stelde voor dat de tijdscapsule die volgende week de grond in gaat om over honderd jaar weer op te graven, vol te stoppen met ideeën van nu voor een prachtige toekomst voor de mensen die dan in Salland wonen.

Wat Breunissen betreft is een paar tegels wippen voor groene achtertuintjes en een brigade om minder bedeelden te helpen hun huis te isoleren klein bier vergeleken bij de plannen die Raalte uitrolt om écht het roer om te gooien. Hij riep op tot meer lokale voedselketens voor biologische gezond voedsel van eigen bodem en stelde voetbalkantines voor bier en vette hap om te ruilen voor een appel en een glas water. Wat hem betreft wordt de landbouwschool volgend jaar al een biologisch opleidingsinstituut zodat ze over honderd jaar net als nu kunnen zeggen dat Raalte het bolwerk van de agrarische opleidingen in Nederland is en dat je dat ziet aan het prachtige bomenlint dat de kerkdorpen verbindt met wandelpaden erlangs, met heggen en struiken als onderlaag die insecten zoemend als hun snelweg beschouwen. Hij was er zeker van dat we over honderd jaar weer uit de IJssel kunnen drinken, ook omdat de Raalter kinderen voortaan alleen maar meer onderwijs krijgen waarin ze uitgelegd wordt wat onze enige overlevingskans op deze aarde nog is. Alleen het dierensoort dat zich het beste weet aan te passen zal overleven, zei de overtuigd christen. Hij zei ook te spreken namens zijn eigen kleinkinderen en pinkte toen bijna ongezien een traantje weg.

Hij kreeg een daverend applaus voor zijn speech, die hij overigens niet uitsprak, maar waarvan mensen in de zaal nadien zeiden hoe die eigenlijk had moeten klinken.

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden