Laatste berichten Duurzame visie van Henk Schreij

Meer berichten

henk schreij vlieg hand eigen werk

Henk Schreij over duurzaam gedrag: vang vliegen en sla ze niet dood

Vliegen: Ongenode gasten die met hun irritant gezoem je rust verstoren. Vieze beestjes die op een hondendrol of een dood vogeltje gaan zitten en daarna ons eten belagen. Maar wist je dat het eigenlijk nuttige beestjes zijn?

Lees verder »

Henk Schreij: Duurzame toekomst met zonnepanelen ondanks netwerkproblemen

Dijkman Zonne- Energie in Heino organiseerde een lezing voor (oud-) klanten over de toekomst van de energietransitie en hoe zij hierop kunnen inspelen. De grote belangstelling toonde aan dat er veel interesse is in dit onderwerp. Een verslag van Henk Schreij.

Lees verder »

Henk schreij waterstof truck

Henk Schreij: De waterstoftruck: dure mislukking of reële toekomst?

Op 9 juni ’24 schreef Kees Huls in HierInSalland over “Valkuilen en paniek voor de energietransitie”. Hij stelt dat “Ook in het vrachtvervoer er mogelijkheden voor waterstof te zien zijn”. Deskundige Henk Schreij vraagt zich af of dat wel zo is.

Lees verder »

Overweldigende belangstelling voor infoavond Duurzaam Heino

Stichting Duurzaam Heino heeft op 12 december in het Dorpshuus in Heino alweer hun tweede infoavond over warmtepompen gegeven.

Lees verder »

Henk Schreij over de onbekende voordeeltjes van elektrisch rijden

Duurzaamheid columnist Henk Schreij zet de voordelen van elektrisch autorijden op een rij.

Lees verder »

Henk Schreij over smoezen om niets te doen tegen klimaatopwarming

Op de Buurt-BBQ, een familiefeestje met betweterige ooms, het rokershoekje van de kroeg buiten, en op veel meer plaatsen kom je ze tegen: mensen die zeggen dat we niets kunnen doen om de klimaatopwarming tegen te houden. Ik vind dat een grote vooruitgang, want nog maar tien jaar geleden ontkenden ze de klimaatopwarming, en vonden het maar onzin.

Lees verder »

Henk Schreij legt uit hoe CO2 de aarde opwarmt

De aarde warmt op, dat weet nu iedereen wel. Dat dit komt door een toename van CO2 (koolstof-dioxide) in de lucht, dat is de meeste mensen nu ook wel duidelijk. Maar waarom en hoe die CO2 de temperatuur op de aarde verhoogt, dat is nog niet gemakkelijk te begrijpen.

Lees verder »

Henk Schreij: Terugleveringsvergoeding energie

Columnist Henk Schreij geeft zijn visie op de praktijken van energiemaatschappijen om hun terugleververgoeding aan consumenten die geïnvesteerd hebben in zonne- en/ of windenergie omlaag te brengen.

Lees verder »

Henk Schreij over waarom mensen tegenwoordig zo dik zijn

In de USA neemt de levensverwachting steeds verder af, terwijl de uitgaven aan gezondheidszorg steeds meer toenemen. De oorzaak hiervan is bekend, namelijk “slechte eet en drinkgewoonten”. Deze veroorzaken ernstig overgewicht (obesitas) en als gevolg daarvan chronische ziekten als diabetes, hart-en-vaatziekten, darmontstekingen en kanker.

Lees verder »

Henk Schreij: Van duurzame stroom profiteert iedereen

Iedereen kent het: de komkommertijd, wanneer zowat alle komkommers tegelijk volgroeid zijn en geoogst moeten worden. Bewaren is niet goed mogelijk, ze moeten meteen verkocht worden. En dan gebeurt het: de prijs daalt en blijft dalen, totdat ze zelfs voor een paar centen nog niet verkocht worden. Op het laatst wordt de prijs zelfs negatief: je krijgt geld toe als je maar komkommers afneemt, want anders moet de boer de rottende komkommers naar de stort brengen, wat ook geld kost.

Lees verder »

Henk Schreij filosofeert over de ontwikkeling van de auto

Energiedeskundige Henk Schreij filosofeert over de toekomst van de auto.

Lees verder »

Henk Schreij over elektriciteit uit kolen (waar we vanaf moeten)

In Salland hebben we stroom van best wat zonnepanelen, nauwelijks van windmolens, en niet van kolencentrales, want die staan aan de kust. Toch kunnen ook wij zorgen voor minder kolengebruik, namelijk door anders te gaan kopen.

Lees verder »

Zoeken

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.