Diss’n van Roerink’s bouwverhalen: aan het werk bij Scania en babygeluk

Diss’n van Roerink uit Luttenberg schrijft prachtige columns over zijn belevenissen tijdens 40 jaar tegelzetten.

Interessant? Deel het artikel

dissn 240331 leeuw

Voordat we naar Scania gingen moest voor dit bouwbedrijf eerst een onderkomen van de N.S. ergens buiten Lelystad betegelen. Wat daar nog de herinneringen aan zijn is een opzichter die midden in de winter nog op sandalen liep, wel met kousen aan natuurlijk.

Scania Zwolle

Niet zo lang daarna kwamen we bij Scania in Zwolle om daar een nieuwbouw project te betegelen. Een hal waar de nieuwe productielijn werd geplaatst. Het bouwbedrijf dat daar altijd bouwde voor Scania hield er nogal een amusante uitvoerder op na. Had veel bouwervaring, maar nog meer drankervaring die hij graag  met ons deelde (wij hadden daar totaal geen ervaring mee).

Een interessante klus om te maken. 10 x 10 cm tegels op de vloer en 10 x 20 cm tegels aan de wand. En alle voegen (wand en vloer) moesten doorlopen (toilet, was en kleedruimtes voor personeel en directie). Dankbaar werk. We kwamen er zelfs dorpsgenoten tegen. Een glaszetter en een voeger. Toch leuk als je elkaar op deze manier tegen komt.

 

En ook een prettig was dat de kantine van Scania dicht in de buurt van de bouwkeet was voor de vette hap. Dit waren meestal niet de gezonde vetten. Het ging op deze bouw niet altijd van een leien dakje. Zo waren ze boven al aan het linoleum leggen, terwijl het dak nog niet dicht was. Was niet bevorderlijk voor hechting lijm-linoleum..

In deze hal kwam de nieuwe productielijnen waar de vrachtwagen gemonteerd werden zie dit kort filmpje:

(lees verder onder video)

Na het voltooien van deze klus was de uitvoetder zeer tevreden en vroeg ons steeds weer terug en we kregen van hem de bijnaam : “Duo Vlak en strak”….

Met drank meer ‘gank’

Een van de volgende klussen voor dit bouwbedrijf/uitvoerder was een sporthal. In een sporthal zit sowieso een bult tegelwerk, maar hier hadden we nog eens te maken met een dubbele sporthal. Het was midden in de zomer, en dat kwam de sfeer op de bouw ten goede. Met hulp van een bevriend tegelzetbedrijf kwam alles goed. Op zo’n zonnige warme dag bij deze sporthal in Zwolle kwam dezelfde uitvoerder tussen de middag bij ons naast de schaftkeet. Door het mooie weer zaten we buiten. Hij had een flesje bier met glas in zijn hand. Hij had nogal haast (ik bedoel eigenlijk dorst) dat hij het glas vol liet lopen en een grote slok (hap) nam, met zo’n geweld dat hij een stuk glas uit zijn bierglas beet.

(lees verder onder afbeelding)

Verder geen gevolgen, maar ik bedoel maar. Wat dorst met een mens kan doen…

Meppel

Bijna direct na de dubbele sporthal gingen we naar Scania fabriek in Meppel. Ook hier de lopende band waar de cabines van de vrachtwagens in elkaar gezet werden. Op het eind stonden 2 oudere mannen die de ramen in de cabine plaatsen. Op dat moment deden ze dat al 11 jaar. Toen de chef van de afdeling hun mede kwam delen dat ze verplaatst werden naar een andere plek aan de lopende band was het einde zoek. Hoe kom men 2 mannen die al 11 jaar de ramen plaatsten zo weg halen op die plek. Het waren alleen zij die dit konden…

(lees verder onder afbeelding)

Zwolle

Jaren later hebben we midden in de productieruimte nog een toilet, was en kleedruimtes betegeld (i.v.m. toenemende werkzaamheden) Indrukwekkend wat we allemaal zagen.

Van Scania naar babygeluk

Van de grote vrachtwagens naar een chic hotel in Ommen waar de eerste verdieping verbouwd werd. De hele verdieping werd gestript en opnieuw ingericht, dus moesten er nieuwe badkamers en toiletten komen. Dit voor een bouwbedrijf waar we ook vaker voor werkten.

(lees verder onder afbeelding)

Tijdens onze werkzaamheden daar, werd er bij m’n maat de derde dochter geboren. Na een paar dagen thuis te zijn geweest, wilde hij na weer terug gekeerd te zijn, op de eerstvolgende vrijdag de jongens van de bouw trakteren. Geen beschuit met muisjes of gebak, maar zoals het in de bouw gebruikelijk was een vette hap. “Ik denk dat ik in de middag pauze iedereen een karbonade doe”, zei m’n moat.

Even overlegd met de eigenaar en het was geen probleem behalve dat dit 12  gulden p/p koste x 20 bouwvakkers is al snel richting 240 gulden. Een normaal denkend mens begrijpt dat Bruin (en zekers tegelzetters niet) dit niet kon trekken. Het werd een bittergarnituur voor een paar tientjes.

(lees verder onder afbeelding)

Dit smaakte ook geweldig en was niks mis mee en tezamen met een paar biertjes en een bult schik waren dit 3 vliegen in een klap……”Lekker man”…..

In de volgende column gaan we o.a. marmeren vloeren leggen in Ugchelen…

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden