Bioboer Overesch: Glyfosaat soap

Biologische boer Jan Overesch is zeer teleurgesteld over het kabinetsbesluit om bij het Europees parlement blanco te stemmen voor het verbod op bestrijdingsmiddel glyfosaat.

Interessant? Deel het artikel

WDOD

Deze week werd er gestemd over het toelaten van Glyfosaat. Een bestrijdingsmiddel dat alles wat groen is boven het maaiveld, vernietigd in een gele troosteloze massa. Wat er onder het maaiveld gebeurt is ook desastreus voor drinkwater, bodemleven en biodiversiteit.

Vorige week nog promotie artikelen over de onmisbaarheid van Glyfosaat in media,  geschreven door 2 medewerkers van Wageningen University (WUR). Opzienbarend dat een giftig, en in opspraak, bestrijdingsmiddel glyfosaat zo’n podium krijgt van de media, nu bijna iedereen ervan overtuigd is dat het per direct verboden moet worden.

Vanuit de kant van de WUR wel logisch, want Bayer en Syngenta zijn kind aan huis bij de WUR. Louise Fresco, de ex voorzitter van de raad van bestuur van Wageningen University & Research (WUR), zit in het bestuur van chemie- en zadenbedrijf Syngenta. Teksten als “een verbod hierop zal slecht uitpakken voor mens en milieu” liegen er niet om.  Zou het zo zijn dat “wiens brood men eet, diens taal men spreekt” hier van toepassing is?

Ook LTO, wil niet van het gif af.  Zij stellen al 40 jaar achter de schermen alles in het werk om pesticiden vrij baan te geven en uit te breiden. Naar buiten toe worden boeren gehersenspoeld dat een teelt zonder pesticiden onmogelijk is. Naar de consument toe worden marketing praatjes de wereld in geholpen dat er helemaal geen problemen zijn met bestrijdingsmiddelen, dierwelzijn, vervuilde bodem en drinkwater. Er worden cursussen georganiseerd voor boeren zodat zij een gelikt verhaal kunnen vertellen.

Glyfosaat wordt in de “gangbare” landbouw als onmisbaar aanbevolen en gebruikt om grasland, gewassen en groenbemesters dood te spuiten. Het gewas sterft af en het weiland of groenbemester wordt geel van kleur. Boeren worden dagelijks bestookt door de landbouwmedia en erfbetreders met de mededeling dat het onmisbaar is. Terwijl het steeds duidelijker wordt dat het schadelijk is voor de toekomst van de aarde, maar ook voor onze gezondheid als mens. Denk aan Parkinson, Alzheimer en Kanker. Dat we het middel terugvinden in de lucht, bodem en grondwater deert voorstanders niet. Zelfs in drinkwater, bier, melk zit het, ja ook in de urine van de mens kom je het tegen!

Als biologisch boer gebruiken wij al 30 jaar geen drup bestrijdingsmiddel, ook niet de z.g. natuurlijke middelen. Deze zijn net zo schadelijk voor het milieu als de chemische middelen.

Glyfosaat is onnodig. Graag wil ik uitleggen hoe de biologische boer, maar ook al een aantal niet-bio boeren, te werk gaan zonder glyfosaat. Wij gaan het gewas, grasland of groenbemester,  klepelen met een klepelmaaier voorop de trekker,  en achter de trekker een werktuig welke de zoden oppervlakkig fijn maakt en het gesnipperde gewas vermengd met de bovenlaag van de aarde.  Dat apparaat kan zijn een frees, schijveneg of Vribrocat.

Na deze bewerking is het land geschikt om geploegd te worden. Op deze manier lukt het uitstekend om op een duurzame manier de zode te bewerken, zonder giftige pesticiden.

Boeren in harmonie met de natuur.

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.