Agnes Heethaar: Afval

Interessant? Deel het artikel

210920pxhere

Met een natuurlijke en duurzame manier van leven kun je vandaag al beginnen. Maar hoe dan? Agnes Heethaar van ’t Natuurlijk Huus in Raalte is ervaringsdeskundige en geeft iedere week een voorbeeld. Deze week gaat het over afval.

Wat kan ik verbaasd zijn als met één overnachting in de B&B van ’t Natuurlijk Huus een afvalbak helemaal vol zit met plastic. Dat komt niet een enkele keer voor, maar best wel vaak. En als je bedenkt wat dat betekent aan afval in een heel jaar voor nog maar één persoon, dan kan ik daar best droevig van worden.

Hoe beperk je plasticafval?

Een aantal jaren geleden besloot ik om geen plastic zakken en tassen meer te gebruiken. Dus geen plastic boterhamzakjes, vuilniszakken, draagtasjes of plasticfolie voor afdekken van voeding of als cadeau verpakkingsmateriaal meer gebruiken. Als je het niet meer als optie ziet, dan ga je vanzelf op zoek naar andere mogelijkheden. Een afvalbak zonder zak is geen enkel probleem. Met opgevangen regenwater worden de bakken schoongespoeld nadat we het geleegd hebben in de container. Boterham gaat in papieren zakken of in een trommel. En we nemen een linnen of jute tas mee voor boodschappen. Het is een kwestie van je een nieuwe gewoonte eigen maken.

Ik heb ook gemerkt dat als je de boodschappen doet bij een biologische winkel en niet in de supermarkt, je ook veel minder afval hebt. De cherrytomaatjes zijn niet voorverpakt in een doosje en plastic. Je doet ze gewoon in een papieren zak in plaats. Hetzelfde geldt voor fruit, groenten en aardappels. De papieren zakken kun je na gebruik ook weer gewoon meenemen naar de winkel en het nog eens opnieuw gebruiken.

We gebruiken met elkaar enorm veel verzorgingsproducten. Ons haar hoeft echt niet elke keer gewassen te worden met shampoo. Zeker nadat je het hebt afgebouwd, merk je dat je haar dikker aanvoelt en gemakkelijker en mooier valt. Maar als je toch shampoo wilt gebruiken, neem dan een shampoobar. Dat is een stuk zeep, geschikt om je haar mee te wassen. Het zit dus niet in plastic.

Zelf maken

Een andere manier om veel plastic te besparen is om meer dingen zelf te maken. We zijn zo gemakkelijk geworden met alles kopen, dat we er niet meer bij stil staan dat het ook gemakkelijk zelf te maken is. Denk bijvoorbeeld aan eiersalade, tzatziki, hummus, maar ook aioli of een pesto. En als je zelf op je stukje grond zorgt voor aanplant van bessenstruiken en groenten, dan bespaart dat als vanzelf heel veel afval. En het geeft je ook nog eens heerlijke ontspanning en het is heel educatief. Voor jezelf maar ook voor kinderen. Het hoeft niet moeilijk te zijn. Je kiest groenten die gemakkelijk zijn, zoals courgettes, pompoenen, sperzieboontjes, sla en aardappels. En in je siertuin zet je ook bessenstruiken. Op dit moment genieten we van veel verschillende bessen, zoals rode aalbes, zwarte bes, kruisbes, framboos en jostibes (kruising van zwarte bes en kruisbes). We gebruiken oude ijsbakken om het fruit dat we niet direct gebruiken in de diepvries te bewaren. We halen er steeds een deel uit om een aantal potten jam van te maken. En natuurlijk heb je de mooiste potjes al bespaard van de glasbak.

Ban zoveel mogelijk plastic uit je leven en kies voor alternatieven. Het is wel nodig om er even bij stil te staan en te bedenken hoe je het kunt gaan doen. Dan ga je bewuste en andere keuzes maken.

Als we zo min mogelijk plastic met elkaar gebruiken, wordt er ook minder gemaakt en komen er alternatieven. Een website uit Salland die zero waste producten aanbiedt vind je onder andere hier.

Begin nog vandaag!

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

1 gedachte over “Agnes Heethaar: Afval”

  1. Avatar

    Kijk, dat zijn nog eens goede tips, ook voor mensen die geen tuin hebben. Tegenwoordig kun je in de gemiddelde supermarkt- wanneer je een beetje zoekt- ook veel produkten zonder , of met een papieren verpakking vinden.
    Inderdaad, ermee beginnen en het wordt vanzelf een – goede- gewoonte

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.