Wordt de Pauluskerk in Raalte een Knarrenhof of kiest het parochiebestuur voor het grote geld?

De gesloten Pauluskerk in Raalte moet een nieuwe bestemming krijgen en er is grote interesse om daar een Knarrenhof voor huisvesting van jong tot oud te vestigen. De voorstanders hiervan zijn bang dat het parochiebestuur zal kiezen voor de hoogste opbrengstprijs.

Interessant? Deel het artikel

pauluskerk

De Werkgroep Herbestemming Pauluskerk beijvert zich om de beste toekomst te garanderen voor deze in oktober gesloten kerk, waarbij veel animo is ontstaan voor een Knarrenhof, een bijzondere woonvorm voor mensen van alle leeftijden in verschillende woonvormen. Er is echter een grote angst dat de overkoepelende parochie zal verkopen aan de hoogste bieder om er appartementen neer te plempen voor bewoners die hoofdzakelijk uit andere plaatsen komen.

Historie

Zoals in de jaren zestig van de vorige eeuw gebruikelijk werd deze kerk gerealiseerd door een bouwpastoor, die de toekomstige parochianen mobiliseerde om de fondsen bijeen te krijgen om de kerk te bouwen en een parochie te stichten. Ook de lopende kosten, zoals onderhoud en andere activiteiten werden door de parochianen opgebracht, vaak door middel van de actie Kerkbalans.

Door de ontkerkelijking maar vooral door de afname van het aantal geestelijken werd tot samenwerking van diverse kerken in de omgeving besloten, die uiteindelijk tot een fusie van deze parochies leidde. Door de vorming van deze ‘superparochie’ vielen ook alle kerken aan hen toe. De insteek van deze fusie was om de geloofsbeleving op langere termijn te garanderen. Helaas bleek dat ijdele hoop en werd tot sluiting van vrijwel alle kerken besloten.

Door de fusie moet de superparochie de gesloten kerken te gelde maken en er dreigt een groot gevaar dat daarbij voorbij gegaan wordt aan de belangen van de oorspronkelijke parochies die deze kerken gebouwd en onderhouden hebben. De kans is heel groot dat de superparochie de haar geschonken cadeautjes aan de hoogstbiedende gaat verkopen. Wij schreven hier eerder over in dit artikel.

Toekomst

De Werkgroep Herbestemming Pauluskerk heeft geïnteresseerden uit de omgeving op een bijeenkomst geïnformeerd over de mogelijkheid tot omvorming naar een Knarrenhof, waarop bijzonder veel positieve reacties kwamen. Ook  vertegenwoordigers van meerdere politieke partijen in de gemeenteraad van Raalte en de wethouders Toeter, Wagemans en Niens gaven aan enthousiast te zijn voor de plannen maar dat de gemeente geen enkele invloed kan en wil uitoefenen op de verkoop van de kerk. De enige mogelijkheid voor de werkgroep is in onderhandeling te gaan met het parochiebestuur als eigenaar van het onroerend goed.

(Te?) vage reactie

De werkgroep is in gesprek geweest met het parochiebestuur dat toezegde het voorstel van de werkgroep serieus te willen bestuderen en mee te nemen in de besluitvorming. Ze zegden toe een en ander zorgvuldig af te wegen, maar er zijn meerdere belangstellenden. Een niet veelbelovende reactie omdat een Knarrenhof veel kleinschaliger is dan een appartementencomplex en de grondprijs dus niet zo hoog kan zijn.

Hopelijk zal Het Heilig Kruis zich realiseren dat ze eigenlijk de lokale parochianen moet laten beslissen als de feitelijke eigenaars van de kerk en dat een project als een Knarrenhof iets betekent voor de bevolking van de wijk en Raalte. Het zoveelste appartementengebouw zal hoofdzakelijk mensen van buiten trekken.

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

3 gedachten over “Wordt de Pauluskerk in Raalte een Knarrenhof of kiest het parochiebestuur voor het grote geld?”

  1. Herman Holtmaat

    Het parochiebestuur is van en voor de inwoners/parochianen.
    Dus is er maar 1 optie. Geef de kerk om niet dus gratis terug aan die parochianen om er een mooi knarrenhof van te maken.

    1. Annie Hofstede

      Ik ben het helemaal eens met Herman Holtmaat. De parochianen hebben altijd de actie Kerkbalans betaald en ik ga ervan uit dat die betalingen in de parochiekas blijven.

  2. Ben het eens met de reactie van Herman Holtmaat, tot op zekere hoogte.
    Er zijn nogal wat kerken in de parochie die een herbestemming moeten krijgen, en het lijkt logisch om ze allemaal maar “terug te geven om niet”.
    Het valt echter niet te ontkennen dat de ene kerk de andere niet is; de kerk in Haarle en de Pauluskerk zijn relatief nieuw en kunnen met vrij weinig kosten omgetoverd worden in bijvoorbeeld woningen, al dan niet alleen voor de lokale bevolking. Maar voor de rijks- en gemeentelijke monumenten geldt dat totaal niet, sommigen kampen met veel latente kosten, zoals de kerk in Broekland.
    Ik zou het een goede zaak vinden wanneer alle kerken/ gebouwen/ gronden die afgestoten kunnen worden per saldo voor € 0,00 aan de diverse kernen worden teruggegeven, maar dat houdt dan wel in dat de opbrengsten van de “goed bruikbare “kerken moet worden besteed aan de latente kosten van de overige kerken.

    Eerst alle kerken maar eens laten taxeren op de waarde als potentieel maatschappelijk verantwoord perceel, of zoiets…?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden