Windparken op zee stuwen productie hernieuwbare energie in maart

De toename van windmolens op zee is een drijvende kracht achter de groei van hernieuwbare energie. Omdat er meer molens staan, lag de productie het eerste kwartaal meer dan 50 procent hoger dan het vergelijkbare kwartaal vorig jaar. De totale kwartaalproductie van hernieuwbaar kwam zo’n 17 procent hoger uit. Dit blijkt uit de kwartaalcijfers van Energieopwek.

Interessant? Deel het artikel

wdod

De groeipercentages van andere bronnen kwamen lager uit. Warmtepompen en geothermie leverden 24 procent meer. Zonnestroom groeide zo’n 15 procent. Wind op land pluste 18 procent. De bijdrage van biomassa in de stroomproductie daalde 14 procent. Dit kwam omdat de kolencentrales dit kwartaal maar beperkt werden gebruikt.

Maart: 8 procent meer hernieuwbaar

Voor alleen de maand maart kwam de groei van hernieuwbare energie 8 procent hoger uit dan maart vorig jaar. Windenergie leverde de grootste bijdrage gevolgd door biomassa. Zon was in maart al goed voor bijna eenvijfde van de hernieuwbare energieproductie in Nederland.

(lees verder onder afbeelding)

energieopwek

 

Een aantal winderige periodes zorgde voor een aantal flinke pieken aangevuld met energie uit zon. Op de stroommarkt leverde deze combinatie in maart circa 40 uren meer stroom dan er vraag was. Dat leidde in maart tot 11 uren gratis stroom en zelfs 17 uren met negatieve prijzen. Op de overige uren was er zoveel export, dat de stroomprijs positief bleef. Vorig jaar waren er in maart 20 uren met een negatieve stroomprijs.

(lees verder onder afbeelding)

energieopwek

Groter aandeel duurzame stroom

In maart kwam het aandeel duurzame stroom uit op 53 procent tegen 48 procent dezelfde maand vorig jaar. Windenergie was hier de belangrijkste bron. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) gaat ervan uit dat in 2030 gemiddeld 85 procent van de stroom uit hernieuwbare bronnen komt.

(lees verder onder afbeelding)

energieopwek

 

LET OP: Energie en stroom verschillen

Hernieuwbare stroom is slechts een deel van de totale hernieuwbare energie. Het finale energiegebruik in Nederland bestaat uit drie onderdelen; warmte, 55 procent (vooral gebouwen en industrie), transport, 25 procent (vooral wegverkeer en vliegverkeer) en stroomverbruik, 20 procent.

Door electrificatie van de industrie, vervoer, koken en verwarmen zal het aandeel electriciteit groeien. Het PBL berekent dat dit in 2030 ongeveer uitkomt op 24 procent van het finale gebruik.

Energieopwek wordt onderdeel van NED.NL

Energieopwek.nl is sinds maart onderdeel van het Nationaal Energie Dashboard. (NED.nl). NED is ontwikkeld door Gasunie en Tennet. Energieopwek laat actueel zien wat er in Nederland aan duurzame energie wordt opgewekt. Dit gebeurt in samenwerking met Entrance van de Hanzehogeschool Groningen.

Op Energieopwek zijn alle erkende vormen van hernieuwbare opwekking te volgen. De site heeft tot doel een feitelijk beeld te geven van waar Nederland staat bij de verduurzaming.

NED gaat zich ontwikkelen tot de plek waar de relevante energiedata van het hele energiesysteem te vinden zijn. In de loop van dit jaar wordt Energieopwek een integraal onderdeel van NED.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.