Wind zorgt voor sprong bij duurzame stroom in oktober

Windenergie zorgde in oktober voor een flinke sprong in de productie van hernieuwbare stroom. Dat komt door een combinatie van flink wat wind en meer molens in gebruik in vergelijking met oktober vorig jaar.

Interessant? Deel het artikel

wdod

De duurzame stroomproductie groeide met 40 procent. De productie van alle hernieuwbare energie kwam 26 procent hoger uit. Dat is meteen het grootste groeipercentage dit jaar. Dat blijkt uit de maandcijfers van Energieopwek.nl. 

(tekst loopt door onder afbeelding)

 

 

Windenenergie leverde daarmee ook de grootste bijdrage aan de hernieuwbare productie deze maand. De bijdrage van zon was een stuk beperkter. Er liggen weliswaar veel meer panelen dan vorig jaar, maar de zon scheen minder. Volgens het KNMI waren er deze maand 110 zonuren. Oktober vorig jaar waren dat er 159. Het gemiddelde is 120 uur.

(tekst loopt door onder afbeelding)

 

Omdat het kouder werd was er ook meer energie nodig voor verwarming. Daardoor steeg de inzet van biomassa. Ook de warmtepompen worden belangrijker in de productie. In oktober leverden ze 2 Petajoule energie. Dat komt overeen met 60 miljoen m3 aardgas deze maand. De totale hernieuwbare productie is goed voor 27 PJ. Dat was 1/6 van alle energie die Nederland deze maand finaal verbruikte.

(tekst loopt door onder afbeelding)

 

Meer dan de helft stroom duurzame opgewekt

De stevige bijdrage van windenergie zorgde er in oktober voor dat meer dan de helft van de stroom duurzaam is opgewekt.  Het percentage kwam uit op 53 procent. Fors meer dan de 39 procent vorig jaar. Op zondag 29 oktober waaide het stevig. Toen dekten de molens zelf 70 procent van de stroombehoefte in Nederland.

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) gaat ervan uit dat in 2030 gemiddeld 85 procent van de stroom uit hernieuwbare bronnen komt.

LET OP: Energie en stroom verschillen

Hernieuwbare stroom is slechts een deel van de totale hernieuwbare energie. Het finale energiegebruik in Nederland bestaat uit drie onderdelen; warmte, 55 procent (vooral gebouwen en industrie), transport, 25 procent (vooral wegverkeer en vliegverkeer) en stroomverbruik, 20 procent.

Door elektrificatie van de industrie, vervoer, koken en verwarmen zal het aandeel elektriciteit groeien. Het PBL berekent dat dit in 2030 ongeveer uitkomt op 24 procent van het finale gebruik.

Alle bronnen

Energieopwek.nl is ontstaan bij het Energieakkoord en is nu onderdeel van het Nationaal Klimaat Platform. Het is een samenwerking met EnTranCe/Hanzehogeschool Groningen, Tennet en Gasunie. De site laat actueel zien wat er in Nederland aan duurzame energie wordt opgewekt.

Op Energieopwek zijn alle erkende vormen van hernieuwbare opwekking te volgen. Onder andere de bijdrage van warmtepompen en biomassa waaronder houtstook thuis. Per bron is te zien wat de bijdrage is en ook hoe dit zich verhoudt tot het totaal van de hernieuwbare opwekking. De site heeft tot doel een feitelijk beeld te geven van waar Nederland staat bij de verduurzaming.

 

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *