Wind zorgt voor groei duurzame energie in februari

Wind droeg in februari fors bij aan de productie van duurzame energie. De molens op land en op zee leverden twee vijfde van de duurzame energie.

Interessant? Deel het artikel

windmolen

In vergelijking met februari vorig jaar werd er 23 procent meer hernieuwbaar geproduceerd. Dat blijkt uit de maandcijfers van Energieopwek.nl 

(Tekst loopt door onder afbeelding)

energie opwek

Wind hofleverancier

Op zee verdubbelde de productie ten opzichte van vorig jaar. Op land produceerden de molens bijna dubbel zoveel. De reden was dat het opgestelde vermogen toenam en vooral omdat het veel waaide. Met de opgewekte windenergie kon 37 procent van de totale stroomvraag van Nederland worden bediend.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

 

energie opwek

Weinig zon, wel lichtpuntjes

Februari was qua zon een sombere maand met flink minder zonuren dan gemiddeld. Het KNMI telde er 38 waar het er normaal 90 zijn. https://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie-kaarten-en-grafieken. Hoewel er veel meer panelen liggen en de maand ook nog een dag extra telde, produceerden de panelen 18 procent minder in vergelijking met februari vorig jaar.

De maand kende wel een paar lichtpuntjes. Dinsdag 27 februari produceerden de panelen bijna net zoveel stroom als de zonnigste dag in de lente/zomer van 2020.

Warmtepompen en biomassa leveren minder

De warmtepompen draaiden op een laag pitje. Omdat februari niet zo koud was, hoefden ze minder warmte uit de lucht en de grond te halen. Datzelfde geldt voor biomassa. Dat wordt vaak ingezet voor de productie van warmte. Omdat ook de kolencentrales weinig werden gebruikt, dankzij de overvloedige wind en de inmiddels lagere gasprijzen, werd er ook daar minder biomassa bijgestookt.

Forse sprong aandeel duurzame stroom

In februari kwam het aandeel duurzame stroom uit op 52 procent tegen 37 procent dezelfde maand vorig jaar. Windenergie was hier de belangrijkste bron. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) gaat ervan uit dat in 2030 gemiddeld 85 procent van de stroom uit hernieuwbare bronnen komt.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

energie opwek

 

 

LET OP: Energie en stroom verschillen

Hernieuwbare stroom is slechts een deel van de totale hernieuwbare energie. Het finale energiegebruik in Nederland bestaat uit drie onderdelen; warmte, 55 procent (vooral gebouwen en industrie), transport, 25 procent (vooral wegverkeer en vliegverkeer) en stroomverbruik, 20 procent.

Door elektrificatie van de industrie, vervoer, koken en verwarmen zal het aandeel elektriciteit groeien. Het PBL berekent dat dit in 2030 ongeveer uitkomt op 24 procent van het finale gebruik.

Alle bronnen

Energieopwek.nl is ontstaan bij het Energieakkoord en is nu onderdeel van het Nationaal Klimaat Platform. Het is een samenwerking met EnTranCe/Hanzehogeschool Groningen, Tennet en Gasunie. De site laat actueel zien wat er in Nederland aan duurzame energie wordt opgewekt.

Op Energieopwek zijn alle erkende vormen van hernieuwbare opwekking te volgen. Onder andere de bijdrage van warmtepompen en biomassa waaronder houtstook thuis. Per bron is te zien wat de bijdrage is en ook hoe dit zich verhoudt tot het totaal van de hernieuwbare opwekking. De site heeft tot doel een feitelijk beeld te geven van waar Nederland staat bij de verduurzaming.

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.