Wind levert record stroomopbrengst in november

Windenergie leverde in november een nieuw maandrecord op voor de hoeveelheid stroom. De molens produceerden genoeg om 35 procent van de Nederlandse elektriciteitsvraag te dekken. De zonnepanelen voegden daar, ondanks de donkere maand, nog 6 procent aan toe. Het vorige maandrecord windenergie dateerde van februari 2022 en was 32 procent.

Interessant? Deel het artikel

provincie

De totale hoeveelheid duurzame energie lag in november 16 procent hoger dan dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit de maandcijfers van Energieopwek.nl.

(tekst loopt door onder afbeelding)

 

 

Meer oorzaken

De grote bijdrage van windenergie had meerdere oorzaken. Er stond in november lekker veel wind. In vergelijking met vorig jaar kwamen er op land molens bij. Ook leverden nieuw opgeleverde molens op zee steeds meer stroom. Die groei houdt naar verwachting aan omdat een aantal van de nieuwe molens op zee nog niet volop draait.

(tekst loopt door onder afbeelding)

Zon gelijk

De zonproductie was gering in deze donkere maand. Hoewel er in vergelijking met vorig jaar zo’n 25 procent meer panelen liggen, kwam de productie ongeveer gelijk uit. November 2022 was het met 98 uur zon een stuk zonniger dan de 62 uur afgelopen maand. Dat is ook nog iets onder het gemiddelde van 67 uur, aldus het KNMI

(tekst loopt door onder afbeelding)

Helft stroom duurzame opgewekt

Dankzij de stevige windbijdrage kwam in november de helft van alle stroom uit hernieuwbare bronnen. November vorig jaar was dat 40 procent. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) gaat ervan uit dat in 2030 gemiddeld 85 procent van de stroom uit hernieuwbare bronnen komt.

LET OP: Energie en stroom verschillen

Hernieuwbare stroom is slechts een deel van de totale hernieuwbare energie. Het finale energiegebruik in Nederland bestaat uit drie onderdelen; warmte, 55 procent (vooral gebouwen en industrie), transport, 25 procent (vooral wegverkeer en vliegverkeer) en stroomverbruik, 20 procent.

Door elektrificatie van de industrie, vervoer, koken en verwarmen zal het aandeel elektriciteit groeien. Het PBL berekent dat dit in 2030 ongeveer uitkomt op 24 procent van het finale gebruik.

Alle bronnen

Energieopwek.nl is ontstaan bij het Energieakkoord en is nu onderdeel van het Nationaal Klimaat Platform. Het is een samenwerking met EnTranCe/Hanzehogeschool Groningen, Tennet en Gasunie. De site laat actueel zien wat er in Nederland aan duurzame energie wordt opgewekt.

Op Energieopwek zijn alle erkende vormen van hernieuwbare opwekking te volgen. Onder andere de bijdrage van warmtepompen en biomassa waaronder houtstook thuis. Per bron is te zien wat de bijdrage is en ook hoe dit zich verhoudt tot het totaal van de hernieuwbare opwekking. De site heeft tot doel een feitelijk beeld te geven van waar Nederland staat bij de verduurzaming.

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.