Willy Boogaard: Aanschuiftafel Ulebelt

In de rubriek 'Vegetarisch eten' gaat Willy Boogaard op zoek naar vegetarische recepten van Sallandse bodem. Heb jij ook een recept? Kom maar door en mail naar willy@willyboogaard.nl.

Interessant? Deel het artikel

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Als 6-jarig kind herinner ik mij het avondeten rondom een eettafel met een schuiflaatje voor het bestek, waar we met z’n tienen omheen zaten. Mijn moeder kookte altijd met groente uit de tuin. In de herfst veel stamppotten en vaak met appelmoes erbij van de appels van de buren.  En kwam er iemand onverwacht langs, er werd een bordje bijgeschoven en we hadden nog genoeg. Wat een rijkdom!

Ik vind het daarom ook super leuk om te koken voor de Aanschuiftafel van De Ulebelt in Deventer. Eén keer in de 2 weken op donderdag kunnen 12 mensen aanschuiven voor een plantaardige maaltijd met zoveel mogelijk groente van de Ulebelt en uit mijn eigen groentetuin. Door te varieren met peulvruchten, noten en kruiden probeer ik smakelijke gerechten te bereiden. Tot nu toe met succes. Al is niet iedereen een fan van de gevulde meiknol. Deze knol heeft nog het typische bittertje wat de huidige spruitjes en andere kolen niet meer hebben.

Mijn ouders kwamen uit Grijpskerke en Meliskerke op Walcheren in Zeeland. Het is deze maand 100 jaar geleden dat mijn moeder is geboren. Tot mijn 18e heb ik minstens 20 keer stamppot met een zure botersaus gegeten. En als er geen boter was, dan kwam de azijnfles op tafel. Misschien dat ik daarom erg hou van hartige gerechten met een zuurtje. De onderstaande boerenkoolstamppot is daar een voorbeeld van. Veel eetplezier!

Boerenkoolstamppot met een zuurtje

Wat gaat erin:

  • 500 g gesneden boerenkool
  • 1 kg aardappelen
  • 1 groentebouillonblokje
  • Klontje plantaardige boter
  • zout en peper
  • 4 zure augurken
  • 50 ml plantaardige melk
  • 4 eetlepels Amsterdamse uien
  • 400 g gerookte tofu in kleine blokjes
  • Olijfolie
  • Azijn
  • Pot piccalilly

Voor de jus:

  • Olijfolie
  • 2 grote uien in kleine stukjes
  • 4 eetlepels soyasaus
  • 2-3 eetlepels bloem
  • 1 eetlepel piccalilly
  • 2 laurierblaadjes
  • Peper en zout
  • Water

Bereiding:

  • Kook de aardappelen met de boerenkool en wat zout in zo’n 25-30 minuten gaar.
  • Snijd de uien in vieren en de augurken in plakjes.
  • Verwarm vervolgens de melk.
  • Stamp de aardappelen en de boerenkool door elkaar.
  • Roer de boter, de warme melk en een klein scheutje azijn door en maak er een smeuïge stamppot van.
  • Schep er de uien en de augurken door en breng alles op smaak met peper en zout.
  • Bak de tofu in de olijfolie goudbruin.

Jus:

  • Bak de uien en laurier in de olie goudkleurig bruin.
  • Voeg de bloem erbij en bak de bloem al roerende een paar minuten mee.
  • Voeg het water scheutje voor scheutje toe terwijl je heel goed roert tot een saus met de juiste dikte.
  • Voeg sojasaus, piccalilly, peper en zout naar smaak toe.

Serveer de stamppot met de gebakken tofu en een lepel in de pot piccalilly, zodat iedereen naar smaak het zuurtje erbij kan doen!

Eet smakelijk!

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *