Weinig wind zorgt voor slechte duurzame maand februari

De maand februari was een slechte maand voor de productie van hernieuwbare energie. Er was weinig wind en de groeiende productie uit zonnepanelen compenseerde dat niet volgens energieopwek.

Interessant? Deel het artikel

wdod

Ten opzichte van februari vorig jaar kwam de productie 14 procent lager uit. Er waren wel twee dagen dat zon en wind in de middag meer dan 100 procent van de binnenlandse stroomvraag produceerden. Kantekening bij de dip is dat februari 2022 een topmaand was wat betreft wind met bijbehorende hoge productie. Dit blijkt uit de maandcijfers van energieopwek.nl

(tekst loopt door onder afbeelding)

 

Zon compenseert te weinig

Zonne-energie deed wel goed zijn best. Op de zonnige dagen eind van de maand, produceerden de panelen meer dan een mooie zomerdag in 2020. Heel februari was wat zonproductie beter dan de zomermaand juli 2019. Dat is vooral te danken aan het grote aantal panelen dat is geïnstalleerd. Volgens het KNMI scheen de zon deze maand iets meer dan normaal. Omdat de zon in de winter laag staat, droeg dat in de absolute productie te weinig bij om de terugval in windenergie op te vangen.

(tekst loopt door onder afbeelding)

 

Bescheiden bijdrage warmtepompen

De warmtepompen leverden een relatief beperkte bijdrage aan de productie van hernieuwbare energie. Ze staan vooral in goed geïsoleerde huizen, die weinig warmte nodig hebben. De pompen zorgen er wel voor dat er minder aardgas wordt gebruikt.

(tekst loopt door onder afbeelding)

 

Lager aandeel duurzame stroom

Het gebrek aan windenergie vertaalde zich ook in het aandeel duurzame stroom. Dat kwam in februari uit op 37 procent. Een jaar geleden lag dat op 46 procent. De groei van zonnestroom compenseerde de achteruitgang niet. Het aandeel biomassa in de stroomproductie is gelijk aan vorig jaar

Het PBL gaat ervan uit dat in 2030 85 procent van de stroom uit hernieuwbare bronnen komt.

LET OP: Energie en stroom verschillen

Hernieuwbare stroom is slechts een deel van de totale hernieuwbare energie. Het finale energiegebruik in Nederland bestaat uit drie onderdelen; warmte, 55 procent (vooral gebouwen en industrie), transport, 25 procent (vooral wegverkeer en vliegverkeer) en stroomverbruik, 20 procent.

Door elektrificatie van de industrie, vervoer, koken en verwarmen zal het aandeel elektriciteit groeien. Het PBL berekent dat dit in 2030 ongeveer uitkomt op 24 procent van het finale gebruik.

Alle bronnen

Energieopwek.nl is ontstaan bij het Energieakkoord en is nu onderdeel van het Nationaal Klimaat Platform. Het is een samenwerking met EnTranCe/Hanzehogeschool Groningen, Tennet, Gasunie en Netbeheer Nederland. De site laat actueel zien wat er in Nederland aan duurzame energie wordt opgewekt.

Op Energieopwek zijn alle erkende vormen van hernieuwbare opwekking te volgen. Onder andere de bijdrage van warmtepompen en biomassa waaronder houtstook thuis. Per bron is te zien wat de bijdrage is en ook hoe dit zich verhoudt tot het totaal van de hernieuwbare opwekking. De site heeft tot doel een feitelijk beeld te geven van waar Nederland staat bij de verduurzaming.

 

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.