We eten ieder jaar iets minder vlees maar nog steeds ongezond veel

We eten al voor het derde achtereenvolgende jaar minder vlees met z'n allen. Of dat voor Salland ook geldt weten we niet, maar voor Nederland geldt dat wel. Een van de redenen: vlees eten is duurder.

Interessant? Deel het artikel

varken

Wageningen Economic Research (WEcR) doet onderzoek naar onze vleeseterij. Daar constateren ze een daling, mar ze zien ook dat Nederlanders nog steeds meer vlees eten dan de hoeveelheid die de Schijf van Vijf aanbeveelt. En dat is geen bestigheid. Te veel vlees eten leidt tot een vergrote kans op (dus vermijdbare) kanker.

Door groen Kennisnet

Het onderzoek ‘Vleesconsumptie per hoofd van de bevolking in Nederland, 2005-2022’, ook wel Vleesnota 2023 genoemd, is uitgevoerd door WEcR in opdracht van Wakker Dier. Volgens dit onderzoek was het vleesverbruik van Nederlanders 75 kg (karkasgewicht) per hoofd van de bevolking in 2022. Dit is het laagste verbruik sinds 2005 en ruim een kilogram minder dan in 2021. De grootste dalers zijn kip en rundvlees.

Inflatie

Volgens de onderzoekers kan de hoge inflatie uit 2022 de lagere vleesconsumptie verklaren. De prijzen voor vlees konden wel 18 procent hoger liggen dan een jaar eerder. De prijzen voor rund- en kippenvlees stegen harder dan de prijs van varkensvlees. Dat kan een uitleg zijn waarom Nederlanders minder rund en kip aten. Er werd zo’n 300 gram minder kip en zo’n 150 gram minder rundvlees gegeten. Wakker Dier berekent dat door deze daling in 2022 zes miljoen dieren minder zijn opgegeten dan in 2021. Varkensvlees bleek minder last te hebben van prijsstijgingen en was daarmee een goedkoop alternatief. De hoeveelheid geconsumeerd varkensvlees was met 36,3 kg in 2021 en 2022 gelijk.

Schijf van Vijf

Het totale verbruik van vlees(waren) is uitgedrukt in karkasgewicht, dit is het gewicht van vlees inclusief been, vet en zwoerd. Ongeveer de helft van dit karkasgewicht bestaat uit vlees voor consumptie. Een karkasgewicht van
75 kg komt daarbij neer op 37,5 kg aan geconsumeerd vlees.

Deze hoeveelheid geconsumeerd vlees ligt daarmee ongeveer 10 kg hoger dan de aanbevolen hoeveelheid vlees van de Schijf van Vijf. De Schijf van Vijf adviseert namelijk om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten, wat neerkomt op 26 kg per jaar.

VCP versus Vleesnota

De Voedselconsumptiepeiling (VCP), uitgevoerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), meet ook de vleesconsumptie onder Nederlanders. Deze peiling geeft aan dat Nederlanders gemiddeld 32 kg vlees eten. Dit is een aanmerkelijk verschil met de Vleesnota 2023, aldus de auteurs van de Vleesnota. Dit verschil verklaren zij door andere meetmethoden. Zo bekijkt de VCP naar wat consumenten daadwerkelijk eten en de Vleesnota kijkt naar het vlees wat op de markt wordt gebracht, dus vlees waarvoor dieren zijn gehouden en geslacht. De Vleesnota houdt daarmee geen rekening met onverkocht vlees, vlees wat in de vuilnisbak belandt of verlies aan gewicht van vlees na bereiding. Wat wel overeenkwam tussen beide metingen is de dalende trend in vleesconsumptie.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.