Deze inspectie – schouw in historisch vakjargon – vindt ieder jaar plaats. In totaal controleert het waterschap 8.000 sloten met een totale lengte van 2.500 kilometer.
Het schoonmaken van sloten bestaat uit het verwijderen van beplanting, bladresten en bagger. Ook is het belangrijk om duikers schoon en open te houden. Dit zijn buizen onder wegen en dammen door die twee sloten met elkaar verbinden. Schone sloten en duikers zijn belangrijk, omdat achterstallig onderhoud en verstoppingen zorgen voor problemen in de doorstroming en kunnen leiden tot wateroverlast.
Blijkt na de controleronde dat de sloot niet goed is onderhouden, dan ontvangen eigenaren een brief met het verzoek dit alsnog te doen. Het waterschap maakt zelf de grotere sloten schoon die belangrijk zijn voor het hoofdsysteem. De overige sloten worden onderhouden door gemeenten en agrariërs.
“Pak het moment”
Dijkgraaf Dirk-Siert Schoonman: “Iedereen herinnert zich nog de natte situatie van vorig najaar en dit voorjaar. Overal in Nederland was er sprake van overtollig water, zéker bij ons. Daardoor stonden overal de sloten vol en bleven er lange tijd plassen op het land staan. De grond was verzadigd als een volgezogen spons. Her en der zien we de effecten hiervan nu nog steeds terug. Pak dus het moment zodra de omstandigheden zich daarvoor lenen.”