Meer berichten

Landschap Overijssel Vechterweert

Landschap Overijssel maakt zich zorgen over de waterwinning in de toekomst

De vraag naar drinkwater in Overijssel wordt de komende jaren groter. Nu wordt er in Overijssel zo’n 70 miljoen kuub per jaar aan grondwater onttrokken. Dat stijgt waarschijnlijk met dertig procent tegen het jaar 2050. Landschap Overijssel maakt zich zorgen om de negatieve effecten van grondwaterwinning op natuur en wil waar mogelijk samen optrekken met drinkwaterbedrijf Vitens.

Lees verder »

Vele regen zorgt voor hoge grondwaterstanden en natte akkers

Na een natte maand april en een meer dan gemiddeld natte maand mei zijn de grondwaterstanden in het werkgebied van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) erg hoog voor de tijd van het jaar.

Lees verder »

boetelerveld gif sallandzoemt

Almelo vraagt boeren te stoppen met glyfosaat

De gemeente Almelo gaat boeren vragen geen glyfosaat meer te gebruiken. Verbieden kan de raad niet, maar een motie van Liesbeth ter Haar-Tulp van het CDA haalde een ruime meerderheid boeren te stimuleren af te stappen van het landbouwgif.

Lees verder »

WDOD maaien

Waterschap maait dijken, oevers en waterbodems

Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) zorgt ervoor dat onze dijken doen wat ze moeten doen: hoogwater tegenhouden. Om ze sterk te houden, is goed onderhoud belangrijk. Daarom is het waterschap weer gestart met het maaien van de dijken. Daarnaast begint WDODelta deze weken ook met het maaien van waterbodems en oevers voor een goede doorstroming.

Lees verder »

PAN-NL: Wijdverspreide Watervervuiling door Zeer Persistent Omzettingsproduct van PFAS-pesticiden

Pesticide Action Network Netherlands en Pesticide Action Network Europe (PAN) onthullen een vuile PFAS-erfenis onder de radar – snelle politieke actie vereist!

Lees verder »

Een gezondere huid door minder vaak douchen

Door korter en minder vaak te douchen slaat u twee vliegen in één klap. Of misschien zelfs wel drie of vier. Eén: u bespaart water, twee: u verbruikt minder energie, drie: u doet langer met die lekkere douchegel. En vier: u spaart uw huid. Dat is geen overbodige luxe, aldus Jacco de Pooter, dermatoloog in Isala Dermatologisch centrum (ziekenhuis met locaties in Zwolle en Meppel). In zijn spreekkamer ziet hij mensen met eczeem en, steeds vaker, met een contactallergie.

Lees verder »

Informatieavond over proces Hoogwaterbeschermingsprogramma langs de IJssel 

De plannen voor het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) en andere projecten langs de IJssel zullen de komende jaren de nodige overlast geven en ook veranderingen in onze leefomgeving langs de dijk en IJssel. De gemeente Olst-Wijhe hoort van verschillende inwoners dat zij hier vragen en zorgen over hebben.

Lees verder »

Controle waterschap op waterkwaliteit zwemplassen van start

Vanaf woensdag 1 mei is officieel het zwemseizoen gestart. Reden voor Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) om ook weer te starten met het controleren van de waterkwaliteit van zwemplassen.

Lees verder »

DCD water

Duurzaamheidscentrum Deventer: Is de prijs van water te laag?

Water, het stroomt uit de kraan en lijkt soms wel oneindig. Veel mensen zien het als vanzelfsprekend dat er schoon drinkwater uit de kraan komt. Tijdens de presentatie van donderdag 25 april in het Duurzaamheidscentrum Deventer bleek dat dit allemaal niet zo vanzelfsprekend is als veel mensen denken.

Lees verder »

capellenborg infocentrum ijssel

Leerlingen Capellenborg bezochten Infocentrum IJssel

De tweedejaars leerlingen van de scholengemeenschap Capellenborg uit Wijhe verdiepten zich de afgelopen week in het thema Water. Daarvoor bezochten ze het Infocentrum IJssel in Den Nul.

Lees verder »

Vitens drinkwater

Drinkwatertekort? Stevige vragen, heldere antwoorden van Vitens

In Nederland hebben we altijd genoeg drinkwater gehad. Maar blijft dit wel zo? Tijdens de recente droge zomers hadden we soms al te weinig water. Dat is zorgelijk. Vitens stelt heel duidelijk: als we deze uitdaging nu niet aanpakken, is er binnen tien jaar niet meer genoeg drinkwater voor iedereen.

Lees verder »

Basiskaart Natuurlijk Systeem kan helpen om water en bodem sturend te maken

De Basiskaart Natuurlijk Systeem in de Klimaateffectatlas is vernieuwd. Wat is dit precies voor kaart? Wat kun je ermee? En wat is er aan de kaart verbeterd? Myrjam de Graaf, onderzoeker aan de universiteit van Wageningen, vertelt er meer over.

Lees verder »

Zoeken

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.