Wat doet de natuur nu dan: die speelt lente!

't Is lente, 't lente, de bloemetjes en de bij, 't is lente, 't lente, lekker friemelen op de hei.

Interessant? Deel het artikel

bij lente stuifmeel stamper

Als je de natuur in de gaten houdt hoor, zie en voel je aan alles dat de lente er aan komt. Officieel is die er al, maar laten we niet naar de datum kijken: ga naar buiten en neem waar. Koud? Wind? Regen? Toch is het anders. ’t Is net of wind en regen iets warmer zijn, ze striemen niet zo.

De mens ervaart dat, de rest van de dieren, én flora ook, hebben dat ook in de gaten. Zonder dat je dat met jezelf overlegt ontstaat er vanzelf de drang meer buiten te zijn, pracht en praal te tonen, te verleiden en te lokken.

Salland Zoemt heeft een appgroep waarin mensen elkaar op de hoogte houden van wat de natuur nu dan weer doet. Deze week ging het over de lente. Als jij ook iets waarneemt, meldt het gerust via info@hierinsalland.nl

Het beste zie je dat aan de vroegbloeiers: sleedoorn die nu al in bloei staat, en die felgele forsythia. Ze doen hun uiterste best insecten aan te trekken die ze moeten helpen stuifmeel naar stamper te krijgen. Als je goed om je heen kijkt zie de katjes ook aan bomen komen en laat de dovenetel zich ook zien met zijn paarse bloempjes.

Is voor insecten (voor wie er verstand van heeft, voor de mens ook) alweer heel wat te eten uit de natuur. En dat is maar goed ook. Want een insect heeft geen supermarkt met vriesvak en koelafdelingen. Een insect moet het van dagverse producten hebben.
Insecten worden in deze warmer wordende lentetijd actief, dus moet een ander deel van de natuur voor hun voedsel zorgen. Bloemen leveren stuifmeel, dat eten die insecten. Maar tegelijk morsen ze wat, lopen een beetje met vieze pootjes door zo’n bloem, en bevruchten daarmee de stamper, zodat ze volgend jaar weer eten hebben. Ruwweg twintig procent van óns eten wordt op die manier ook door insecten bevrucht.

Het is daarom belangrijk dat die vroegbloeiers als de sleedoorn veelvuldig aanwezig zijn, net als dat het wel handig is dat er in de natuur laatbloeiers zijn, zodat insecten in de herfst hun buikje nog eens lekker vol kunnen eten voor het overwinteren.

Daarom is het zo mooi dat er overal in Salland heggen aangeplant worden. Want heggen zijn wel ongeveer het toppunt van biodiversiteit, als je tenminste de juiste selectie maakt. Zo is er alleen al via Salland Zoemt op meer dan 25 erven in het buitengebied ‘opgaand hout’ aangelegd, quick wins, zou een manager zeggen.

Wat je niet moet doen is het land bespuiten met een gif waardoor gras wel en bloempjes niet kunnen bloeien. En bloembollen die niet biologisch zijn, helpen ook niet. Reguliere bloembollen zijn helemaal uit den boze, nergens moet zo veel gif op als op de lelies. En de Keukenhof is eigenlijk een grote gifbelt…

Wat je wel moet doen: meedoen aan de actie steenbreek. Tegels uit de achtertuin halen en er groen voor terugzetten. Graag biologische vroeg- én laatbloeiers. Dan heb jij het in de zomer een stuk koeler in je achtertuin, en zijn al die achtertuintjes van Salland uiteindelijk het grootste natuurgebied van de streek.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.