Stichting Hoopheggen plantte weer 150 meter heggen aan in het Raalter buitengebied

Heggen planten. Een eenvoudige handeling, maar met veel resultaat. Het planten van heggen is een manier om snel het tij voor een kwakkelende biodiversiteit te keren.

Interessant? Deel het artikel

Hoopheggen3

Zaterdag 25 februari 2023 is op het erf van agrarisch ondernemer Willy Westenenk een 150meter lange heg geplaatst. Dit gebeurde in samenwerking met Stichting Hoopheggen, een stichting die door het plaatsen van heggen een bijdrage wil leveren aan biodiversiteitsherstel en een mooi landschap. De eerste struik werd geplant door Ted Kolkman (6), vertegenwoordiger van de nieuwe generatie.

Heggen zijn minibosjes en ecologische snelwegen tegelijkertijd. “In, onder en op de heg komen talloze planten, dieren, schimmels en korstmossen voor”, zo zegt Corry van Stichting Hoopheggen. “Het planten van heggen geeft direct een boost aan de biodiversiteit.” Sinds 2019 heeft Stichting Hoopheggen al 17.250 meter heggen aangeplant. Dit gebeurt onder andere op grond die door mensen ter beschikking is gesteld. Zo ook op het erf van Raaltenaar Willy Westenenk.

Westenenk is een agrarisch ondernemer die met zijn bedrijf een flinke transitie wil doormaken. Van traditionele veehouderij naar een erf met diverse maatschappelijke functies. Een erf waar wonen, werken, ontspannen, verbinden en kennis delen centraal staat voor bewoners en inwoners uit de regio. Erve Westenenk schakelt om naar een regeneratief bedrijf met ruimte voor voedselproductie en beleving in samenhang met biodiversiteitsherstel en landschapsversterking.

Het initiatief om heggen te planten past hier volgens Westenenk uitstekend bij. “Vroeger stond hier eenzelfde soort heg. Daar ik heb als klein kind uren in gespeeld. Later heb ik hem eigenhandig helpen weghalen voor efficiënter gebruik van de grond, maar met de kennis van nu is het belangrijk om de heg te herstellen.” Met 16 vrijwilligers uit de omgeving werd zaterdag volgens regeneratieve principes geplant. De beplantingsstrook bestaat uit een grasvegetatie en wordt zonder voorbewerking voorzien van een laag karton waarop een 20 cm dikke laag bladcompost aangebracht wordt om tot een goed plantbed te komen. De bodem blijft hierdoor bedekt met organisch materiaal en wordt zo min mogelijk verstoord.

Voor het plaatsen van de heg in Raalte is gebruikgemaakt van karton van SmurfitKappa en bladcompost van Loonbedrijf Jansen Wijhe. Het specifieke karton breekt volledig af en laat geen sporen na in de natuur, en het bladcompost zorgt voor voeding van de bodem en vergroot het vochthoudend vermogen. Binnen drie uur was de heg geplaatst. Westenenk: “Een kleine inspanning, met groot resultaat.”

Zoals te zien is op de onderstaande twee kaarten is dat het landschap in Raalte erg is veranderd. De afbeelding -links- is een kaart uit 1925 van het gebied (alle zwarte gestippelde lijnen zijn heggen, singels of bomenrijen). De tweede afbeelding is een recente kaart. De Oosterbroekswaterleiding is rechter getrokken. Landschapselementen, zoals bosjes, bomenrijen en singels zijn verdwenen in het huidige landschap, daarom hebben we een minder rijke ‘biodiversiteit’ dan eerder. Biodiversiteit is het geheel aan leven op aarde. Het zorgt voor schone lucht, fris water, een goede kwaliteit van de bodem en de bestuiving van gewassen. Het helpt om klimaatverandering te bestrijden en ons eraan aan te passen en het vermindert de impact van natuurrampen. De biodiversiteit is in de afgelopen eeuw afgenomen.

(tekst loopt door onder afbeelding)

De eerste struik aangeplant door Ted Kolkman (6) vertegenwoordiger van de nieuwe generatie, ondersteund door Jaap Starkenburg vrijwilliger Stichting Hoopheggen en
Willy Westenenk initiatiefnemer.

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *