Wat doe jij duurzaam als ondernemer? We beginnen een duurzaam woonwarenhuis in de Zwolse binnenstad

Een duurzame woonwinkel met ruimte voor nieuw en tweedehands, refurbish én repair. Middenin de Zwolse binnenstad.

Interessant? Deel het artikel

Schermafbeelding 2023-03-30 om 12.48.59

Retailservice coöperatie VME Nederland en internetplatform The Substitute hadden een plan. Een duurzame woonwinkel met ruimte voor nieuw en tweedehands, refurbish én repair. Middenin de Zwolse binnenstad. Ze presenteerden dat tijdens het  Makersdiner voor de circulaire ondernemers die zijn aangesloten bij WaardeRing.  En nu maar eens kijken of het van de grond komt.

‘We kennen allemaal fast fashion, maar ook fast furniture zijn we steeds normaler gaan vinden’, zegt algemeen directeur Hendrik Voortman van VME Nederland. ‘De gemiddelde gebruiksduur van een bank loopt snel terug. En daarvan heeft de branche flink geprofiteerd.’ Maar het moet anders, duurzamer. ‘De lineaire economie is verleden tijd. Ook mijn kinderen herinneren mij daar regelmatig aan. Al onze aangesloten winkels zijn familiebedrijven. De kinderen van de huidige ondernemers willen het ook anders doen dan hun ouders.’

Ook creatief strateeg Machteld Rijnten van het platform voor duurzame meubels The Substitute ziet dat de markt aan het veranderen is. ‘De markt wordt steeds duurzamer. Dit zie je niet alleen in duurzame producten maar ook in nieuwe business modellen zoals leasen: van fiets tot baby-uitzet. Het product en de verantwoordelijkheid voor de levensduur blijft dan bij de producent en aanbieder. Ook zien we steeds meer circulaire, gerecyclede en tweedehands producten. Maar het gaat langzaam.’

Systeemverandering
Om de woonbranche te verduurzamen is een systeemverandering nodig. ‘Producenten moeten gaan nadenken hoe ze de levensduur van hun producten kunnen verlengen. Bijvoorbeeld door reparatie als service aan te bieden. Om te repareren heb je vakmensen nodig, en daarvoor heb je opleidingen nodig die jongeren leren repareren. En niet te vergeten, de consument moet ook de waarde van spullen weer gaan herontdekken en meer open staan voor reparatie,’ vertelt Machteld.

Om te onderzoeken hoe we die systeemverandering in gang kunnen zetten, bedachten Machteld en Hendrik dus een duurzaam woonwarenhuis; een woon & lifestylewinkel, waar circulaire, gerecycelde, biobased en tweedehands producten verkocht worden. In deze winkel komt ook een repair-loket waar je een meubelreparatie kunt inboeken. Dit biedt kansen voor WaardeRing-makers en voor onderwijspartners in de vorm van bijvoorbeeld leer-werkplekken.

Samen doorontwikkelen
Voor de vakmensen binnen WaardeRing klinkt het concept als muziek in de oren: ‘Een winkel in het centrum is een droom voor ons als makers’, vertelt Tijmen Sterken van By Soil. ‘Vanuit deze plek kunnen we ook reparatie-workshops te organiseren’. Ook de Kringloopwinkel en Schatkamer lopen warm voor het idee. ‘Het is heel waardevol om aan het winkelend publiek in de binnenstad te kunnen laten zien wat de kracht van de kringloopwinkel écht is’, zegt marketing- en communicatiemanager Eline Westervaarder van Kringloop Zwolle. ‘Het zou mooi zijn wanneer men de lokale maker aan het werk kan zien’, vindt Hilda van Hilda-made it with care. ‘Dan zien de mensen hoe veel liefde en tijd in een product zit’. Al met al voldoende aanknopingspunten voor samenwerking, en dat is precies waar Machteld en Hendrik op hoopten. ‘Samenwerken is heel belangrijk. Want samen kom je ergens, en samen kun je het groter maken.’

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *