Wandelen met Sjaak: Vroege vogels

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. En altijd is er wel iets dat op zijn pad komt. De laatste weken is Sjaak weer steeds vaker in zijn 'achtertuin' te vinden voor zijn inventarisatiehobby.

Interessant? Deel het artikel

@Sjaak Bruggeman
@Sjaak Bruggeman

Op de bochtige dijk bij Windesheim geniet ik nog even van mijn eerste koekoek-waarneming van het jaar. Deze Rode lijstsoort is net terug uit tropisch Afrika. Het is rond het middaguur en ik bedenk me om toch nog even naar mijn achtertuin te gaan. Snel zaag ik de week door en sjok met een boterham op de vuist, over de geel kleurende dijk naar de parkeerplaats. Terwijl vlinders en hommels netjes opzij gaan hoor ik de koekoek nog één keer roepen voor ik vertrek.

Kijk daar komen twee grauwe ganzen aanvliegen. Zijn ze geschrokken van die witte helikopter die wel erg laag overkomt? Ik heb hem in het vizier en de piloot zwenkt sierlijk met een kwartbocht om me heen en vervolgt dan zijn weg. Tja, deden al die mooie vogels dit ook maar eens voor een mooi plaatje in de vlucht.

Maar nu eerst aan het werk. De zwengelpomp bij de vogeltrektelpost wordt weer op het filter geplaatst. Het is bedoeld als educatief voorbeeld voor bij een excursie om te vertellen hoe belangrijk grondwater is, maar vooral ook om kinderen er mee te laten pompen en spelen met stromend water.

En kijk, wie hebben we daar? Terwijl ik lekker aan de pomp sta te sleutelen zit er achter me een boomvalk in mijn nek te hijgen! Daar in dat eikje zit hij! Ook al mijn eerste waarneming van dit jaar en zelfs vijf dagen eerder aangekomen als vorig jaar. Het beestje is hier, evenals de koekoek, net neergestreken uit het verre Afrika en zit zijn verenpak eens goed op te poetsen. Nu is het wachten op de vaste partner en dan maar hopen op reproductie van deze Rode lijstsoort.

Het zou mooi zijn als hier nu ook nog een raaf zou gaan broeden. Maar we mogen nu al tevreden zijn. Het wordt er hier op het Boetelerveld na het nemen van de hoognodige N2000 maatregelen alweer steeds mooier. Mooi man, die nieuwe kansen voor flora en fauna…

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.