Vegetarisch eten: Natuurwerkdag met lekkers uit het voedselbos

In de rubriek 'Vegetarisch eten' gaat Willy Boogaard op zoek naar vegetarische recepten van Sallandse bodem. Heb jij ook een recept? Kom maar door en mail naar willy@willyboogaard.nl.

Interessant? Deel het artikel

Willy Boogaard voedselbos

Met een kruiwagen vol met gereedschap, thermoskannen koffie en koek kom ik aan bij de buurtmoestuin in het voedselbos. Ik ben benieuwd met hoeveel mensen ik deze zonnige zaterdagochtend koffie ga drinken. Zijn het alleen mijn trouwe zaterdagclubbuurtmoestuinmaatjes? Het zijn er zelfs meer. Blij verrast zie ik een bekende op fiets met motorzaag. En hij is niet de enige!

Even later zitten we met een hele club in de heerlijke herfstzon koffie en thee te drinken en gezellig te kletsen. Een student uit Groningen heeft Knols Groninger koek meegenomen. De heerlijke dikke plakken vinden gretig aftrek. Goede bodem voor al het snoeiwerk wat we gaan doen. Een hond onder de tafel vermaakt zich met de koekkruimels.

Deze natuurwerkdag op deze zaterdag 2 november organiseer ik vanuit Landschap Overijssel en voor de eerste 10 deelnemers heb ik een leuke attentie opgestuurd gekregen; een tekenkaart met instructie. Dat zorgt er tevens voor dat je niet vergeet je lijf te controleren na afloop van deze natuurwerkdag.

Mijn dochter Julia leidt de groep rond en vertelt over de werkzaamheden op de verschillende plekken. Een aantal wilgen zijn de fruitbomen aan het overwoekeren. De wilgen gaan we snoeien en alle takken op hopen zorgen voor nieuwe schuilplekjes voor allerlei dieren. Mijn favoriet hierin is toch wel de egel. Na een laatste veiligheidsinstructie van Julia kan het gezaag en geknip beginnen.

Als we aan het eind van de ochtend nog een keer uitgebreid aan de koffie zitten is het een club van 16 enthousiastelingen geworden. Met een jongste deelneemster van 14 jaar. Daar hoort lekkere koek bij. En deze supereenvoudige voedzame en aardige gezonde koek met appels en kweeperen uit het voedselbos wil ik graag met jullie delen. Eet smakelijk!

Koek van appels/ peren met havervlokken en noten

Wat gaat erin?

  • 3 eetlepel gemalen lijnzaad
  • 200 gram havervlokken
  • 400 gram appel en/of stoofperenmoes
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 eetlepel gemalen kaneel
  • Snufje zout
  • 120 gram noten in kleine stukjes, bv walnoten en/of hazelnoten
  • 100 gram rozijnen, stukjes gedroogde abrikoos of cranberry’s

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Meng het gemalen lijnzaad met het water en laat dit dik worden. Dit werkt als een ei vervanger.
  3. Vet een koekbakblik in met boter of olie.
  4. Roer in beslagkom de havervlokken, appelmoes, bakpoeder, kaneel en snufje zout door elkaar.
  5. Voeg de lijnzaad, noten en gedroogd fruit (rozijnen etc.) toe en meng het goed.
  6. Schep het beslag in de koekvorm
  7. Bak de koek in 40 tot 45 minuten in het midden van de oven gaar.
  8. Laat de koek goed afkoelen voordat je het in plakjes snijd.
Eet smakelijk!

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

K.eetmee: Koken uit de kast

Lees verder »

K.eetmee: Het AGV’tje

Lees verder »