Met een kruiwagen vol met gereedschap, thermoskannen koffie en koek kom ik aan bij de buurtmoestuin in het voedselbos. Ik ben benieuwd met hoeveel mensen ik deze zonnige zaterdagochtend koffie ga drinken. Zijn het alleen mijn trouwe zaterdagclubbuurtmoestuinmaatjes? Het zijn er zelfs meer. Blij verrast zie ik een bekende op fiets met motorzaag. En hij is niet de enige!
Even later zitten we met een hele club in de heerlijke herfstzon koffie en thee te drinken en gezellig te kletsen. Een student uit Groningen heeft Knols Groninger koek meegenomen. De heerlijke dikke plakken vinden gretig aftrek. Goede bodem voor al het snoeiwerk wat we gaan doen. Een hond onder de tafel vermaakt zich met de koekkruimels.
Deze natuurwerkdag op deze zaterdag 2 november organiseer ik vanuit Landschap Overijssel en voor de eerste 10 deelnemers heb ik een leuke attentie opgestuurd gekregen; een tekenkaart met instructie. Dat zorgt er tevens voor dat je niet vergeet je lijf te controleren na afloop van deze natuurwerkdag.
Mijn dochter Julia leidt de groep rond en vertelt over de werkzaamheden op de verschillende plekken. Een aantal wilgen zijn de fruitbomen aan het overwoekeren. De wilgen gaan we snoeien en alle takken op hopen zorgen voor nieuwe schuilplekjes voor allerlei dieren. Mijn favoriet hierin is toch wel de egel. Na een laatste veiligheidsinstructie van Julia kan het gezaag en geknip beginnen.
Als we aan het eind van de ochtend nog een keer uitgebreid aan de koffie zitten is het een club van 16 enthousiastelingen geworden. Met een jongste deelneemster van 14 jaar. Daar hoort lekkere koek bij. En deze supereenvoudige voedzame en aardige gezonde koek met appels en kweeperen uit het voedselbos wil ik graag met jullie delen. Eet smakelijk!
Koek van appels/ peren met havervlokken en noten
Wat gaat erin?
- 3 eetlepel gemalen lijnzaad
- 200 gram havervlokken
- 400 gram appel en/of stoofperenmoes
- 2 theelepels bakpoeder
- 1 eetlepel gemalen kaneel
- Snufje zout
- 120 gram noten in kleine stukjes, bv walnoten en/of hazelnoten
- 100 gram rozijnen, stukjes gedroogde abrikoos of cranberry’s
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Meng het gemalen lijnzaad met het water en laat dit dik worden. Dit werkt als een ei vervanger.
- Vet een koekbakblik in met boter of olie.
- Roer in beslagkom de havervlokken, appelmoes, bakpoeder, kaneel en snufje zout door elkaar.
- Voeg de lijnzaad, noten en gedroogd fruit (rozijnen etc.) toe en meng het goed.
- Schep het beslag in de koekvorm
- Bak de koek in 40 tot 45 minuten in het midden van de oven gaar.
- Laat de koek goed afkoelen voordat je het in plakjes snijd.
Eet smakelijk!