Van Remmen UV Technology over het effect van microverontreinigingen op het ecosysteem

Van Remmen UV Technology uit Boerhaar opereert internationaal om water met UV-technologie te reinigen. Voor HierinSalland schrijft Van Remmen artikelen om het belang van schoon water te benadrukken.

Geen link naar partner

Interessant? Deel het artikel

waterzuivering hondemotswetering wdod
Waterzuivering aan de Hondemotswetering in Raalte @WDOD

Gezonde ecosystemen leveren ecosysteemdiensten die goed zijn voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid van de mens zoals schone lucht, voedsel, drinkwater, ontgifting, bescherming en recreatie. Zolang een ecosysteem in zijn basis gezond is, kan het terugkaatsen van stress en verstoringen zolang deze niet voorbij het “omslagpunt” zijn. Een ecosysteem voorbij dit punt zal verslechteren, instorten, en niet langer in staat zijn om de ecosysteemdiensten te leveren. Afhankelijk van de ernst kan dit leiden tot vertakkingen zoals verlies van biodiversiteit tot uitsterving.

Verreikende effecten

Wij vergeten vaak dat wanneer wij het over ecosystemen en het milieu hebben, het niet alleen om de flora en fauna zelf gaat, maar ook om de verreikende effecten. Beroemd is dat konijnen in het begin van de 19e eeuw Australië zijn binnengebracht voor de recreatieve jacht en Australië vecht nu om de populatie onder controle te krijgen. De verwilderde konijnen hebben met succes inheemse dieren weggeconcurreerd, inheemse plantenpopulaties vernietigd, massale hoeveelheden bodemerosie veroorzaakt door het gras weg te eten. Het heeft de boeren elk jaar miljoenen dollars gekost aan verloren productie en ongediertebestrijding.

Vissen veranderen van geslacht

Een aantal jaar geleden deed het nieuws de ronde dat anticonceptiepillen in het water jongensvissen in meisjesvissen veranderden. De werkelijkheid is iets gecompliceerder, maar vissen en kikkers ontwikkelden inderdaad vrouwelijke kenmerken zoals eitjes of werden intersekse, maar ze werden er ook onvruchtbaar door en uit studies bleek dat dat leidde tot complete instorting van de populatie. Het oestrogeen in de anticonceptiepillen die de jongensvissen in meisjesvissen veranderde, is een soort organische microverontreiniging. Er zijn vele soorten organische microverontreinigingen zoals medicijnresten, hormonen, industriële verbindingen en pesticiden.

Kleine concentraties, grote gevolgen

Microverontreinigingen zijn aanwezig in kleine concentraties, maar kunnen grote gevolgen hebben. Antidepressiva veroorzaken gedragsveranderingen bij in het water levende organismen, waardoor deze niet meer in staat zijn roofdieren te ontwijken en niet meer goed met hun eigen soortgenoten kunnen interageren. Pesticiden hebben een en gevarieerd effect op het aquatisch leven, wat niet verassend is, aangezien ze gemaakt zijn om nadelige effecten op het leven te hebben. Andere microverontreinigingen kunnen zelfs rechtstreekse gevolgen hebben voor de menselijke gezondheid zoals antibiotica of beter gezegd antibioticaresistentie, aangezien goedaardige infecties die we normaal met antibiotica behandelen, hierdoor opnieuw dodelijk kunnen worden. De Wereldgezondheidsorganisatie voorspelt dat antibioticaresistentie tegen 2050 meer mensen zal doden dan kanker.

Emissies van gemeentelijke waterzuiveringsinstallaties herzien

We weten dat een ongezond ecosysteem een indicatie is dat het dreigt te falen, met directe gevolgen voor lokale gemeenschappen tot hele landen. Geavanceerde waterbehandeling en -sanering wordt steeds belangrijker om de aquatische ecosystemen te beschermen. Er worden reeds stappen gezet om de wetgeving inzake emissies van gemeentelijke waterzuiveringsinstallaties te herzien, ook al gaat dit langzaam. Door bewustmaking en samenwerking kunnen we onze ecosystemen gezond houden en volledig laten functioneren in de toekomst.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *