Van Remmen UV Technologie over het gevaar van antibiotica resistentie

Geen link naar partner

Interessant? Deel het artikel

@van remmen

Omdat water essentieel is voor ons leven op aarde, vindt Van Remmen UV Technologie uit Boerhaar het belangrijk dat er structureel aandacht is voor water op DuurzaaminSalland. Vandaar deze rubriek. Resistent worden voor antibiotica is een gevaar, schrijft Clara Thege, Sales Engineer bij Van Remmen. Voorkomen ziek te worden is een goede stap in de strijd daar tegen. En daar heb je schoon water voor nodig.

Door Clara Thege | Sales Engineer

Alexander Fleming ontdekte in 1928 penicilline, wat leidde tot een antibiotica tijdperk dat talloze levens heeft gered. Maar na het grote gebruik en misbruik van antibiotica keert deze ontdekking zich ook tegen ons. Steeds meer soorten bacteriën ontwikkelen resistentie tegen de antibiotica en deze worden steeds moeilijker te behandelen.

Antibioticaresistentie is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) tegenwoordig één van de grootste bedreigingen voor de wereldwijde gezondheid, voedselzekerheid en evolutie. In 2019 stierven wereldwijd 700.000 mensen aan resistente bacteriën, en de WHO schat in dat als we zo doorgaan als nu, dit dodental tegen 2050 10 miljoen mensen zou kunnen zijn. Ter vergelijking: dat is meer dan het wereldwijde sterftecijfer van 2020 aan kanker. Naast het verlies aan mensenlevens zouden de kosten van de gezondheidszorg enorm kunnen stijgen om hardnekkige dodelijke infecties te kunnen behandelen.

Hoe komt het er in?

Bacteriën die worden blootgesteld aan antibiotica op een niveau dat je ze niet doodt, kunnen resistentie ontwikkelen tegen dat type antibioticum. Deze “te lage” niveaus kunnen afkomstig zijn van onjuiste behandeling, het doorspoelen van medicijnen door het toilet, of van resterende antibiotica die worden uitgeplast.  De bacteriën komen uiteindelijk via de afvalwaterzuiveringsinstallatie samen voordat het in ons oppervlaktewater terecht komt. De resistentie wordt vervolgens verspreid, doordat de bacterie zich voortplant, zichzelf kopieerd of door iets dat horizontale genoverdracht wordt genoemd, waarbij het DNA van de ene bacterie onderdeel kan worden van het DNA van een andere bacterie.

Voorkomen is beter dan genezen

Er zijn verschillende stappen om antibioticaresistentie tegen te gaan, een ketenaanpak:
1) gebruik alleen antibiotica als het echt nodig is,
2) spoel ongebruikte medicijnen niet door het toilet, maar breng ze terug naar de apotheek,
3) behandelen van ziekenhuis- en huishoudelijk afvalwater zodat de antibioticaresten meteen worden afgebroken.

Hoe krijgen we het er weer uit?

Een van de meest betrouwbare manieren om antibioticaresiduen af ​​te breken, is door middel van geavanceerde oxidatieprocessen (AOP). Het idee van deze technologieën is om antibiotica af te breken, zodat ze niet meer als antibioticum kunnen fungeren of op een andere manier de natuur of gezondheid kunnen aantasten. Er zijn verschillende soorten AOP. Het voordeel van AOP op basis van UV-licht zorgt ervoor dat niet alleen de antibiotica afbreekt, maar ook antibioticaresistente bacteriën doodt en zelfs het antibioticaresistente DNA kan vernietigen.

De bestrijding van antibiotica resistentie

Door vandaag de dag tijd, moeite en geld te investeren in de noodzaak van bestrijding van antibiotica resistentie, zal ons helpen levens te redden. Door te werken aan goede en betrouwbare oplossingen voor elke stap van de ketenaanpak in waterbehandeling kunnen we voorkomen dat veelvoorkomende infecties opnieuw een grote bedreiging vormen.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Geen link naar partner

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *