Training kunststofherkenning van PSP en Noggus&Noggus slaat aan

Bijzonder tafereel bij kringloopbedrijf 2Switch in Raalte deze week. In de innamehal onderzoeken medewerkers allerlei plastic artikelen. Staat er een symbooltje op? Hoe klinkt het als je erop tikt? Is het buigzaam? Doorzichtig? Drijft het? Termen als HDPE, PVC, PP, PS en PC vliegen over tafel. Ze doen de Training Kunststofherkenning, ontwikkeld door WaardeRing-partners Noggus&Noggus in Dalfsen en Polymer Science Park in Zwolle. Want plastic sorteren levert veel op. 

Interessant? Deel het artikel

Noggus en Noggus 230718 kunststof herkennen

Bijzonder tafereel bij kringloopbedrijf 2Switch in Raalte deze week. In de innamehal onderzoeken medewerkers allerlei plastic artikelen. Staat er een symbooltje op? Hoe klinkt het als je erop tikt? Is het buigzaam? Doorzichtig? Drijft het? Termen als HDPE, PVC, PP, PS en PC vliegen over tafel. Ze doen de Training Kunststofherkenning, ontwikkeld door WaardeRing-partners Noggus&Noggus in Dalfsen en Polymer Science Park in Zwolle. Want plastic sorteren levert veel op. 

Speelgoed, autostoeltjes, huishoudelijke artikelen: bij de kringloop komt heel veel plastic in heel veel soorten en maten binnen. Veel ervan kan niet meer verkocht worden, en gaat naar een grote sorteerder, wat geld kost. Dat kan anders, dachten Noggus&Noggus en Polymer Science Park. Zij onderzochten welke stromen binnenkomen bij de kringloop en ontwikkelden op basis daarvan een plasticsorteerplan. Daarmee sorteert en scheidt de kringloop zelf de binnenkomende materialen in mono-materiaalstromen. En het werkt. Kringloop blij, afnemers blij en milieu blij. Daarom willen de WaardeRing-partners de kennis delen met behulp van trainingen.

Pilot

Stafmedewerker Geert Boersma van 2Switch was meteen enthousiast over het plasticsorteerplan toen hij een rondleiding kreeg bij Noggus&Noggus. ‘Wij zijn continu op zoek naar manieren om het hergebruik in onze twaalf winkels in Nederland omhoog te brengen. Wat daar in Dalfsen gedaan wordt met kunststof is bijzonder aantrekkelijk: scheiden en sorteren en er een opbrengststroom van maken. Toen ter sprake kwam dat ze voor de pilot van de training op zoek waren naar een kringloopbedrijf in Overijssel, kwam dat wel heel mooi uit.’

PP en PS

Om de verschillende soorten kunststof te kunnen herkennen is kennis van zaken nodig. ‘Uit ons onderzoek blijkt dat de meest voorkomende kunststoffen die bij de kringloop binnenkomen PP en PS zijn’, vertelt projectleider Erwin Zant van Polymer Science Park. ‘Dus als je dat sorteert, ben je al een heel eind. PP, polypropyleen, wordt tegenwoordig op het product aangeduid met recyclecode 5 in het driehoekje. PP is soepel en taai en het drijft. PS, polystyreen, recyclecode 6, is keihard, dat hoor je als je er met je vinger op tikt. Het breekt als je het buigt en het zinkt in water.’

Plasticsorteerplan

Bedrijfsleider Robin Drost van Noggus&Noggus toont het bord met handige voorbeelden dat in Dalfsen is ontwikkeld. ‘Opbergbakken en wasmanden zijn bijvoorbeeld gemaakt van PP. Cd-hoesjes en kantoorbakjes zijn van PS. Kleerhangers bestaan vaak uit meerdere materialen. Daarvan moet het metalen haakje verwijderd worden, evenals het ringetje dat er vaak om zit.’ Inventief als ze in Dalfsen zijn, hebben ze daar een oude kolomboormachine omgebouwd tot ‘kleerhangerhakenverwijderaar’. ‘En met een shredder maken we grotere artikelen klein, zodat er zo min mogelijk “lucht” vervoerd hoeft te worden’, zegt Robin.

Talenten

Plastic sorteren kost niet veel extra tijd, zegt Robin. ‘Bij keramiek kijk je ook of er een merkje op staat, kleding wordt ook gecheckt. De mensen worden er steeds handiger in, het is al snel vanzelfsprekend.’ Ook is het volgens Robin wijs om gebruik te maken van de wensen en talenten van medewerkers. ‘We hebben een gepensioneerde automonteur aan het werk, die het geweldig vindt om Maxi-Cosi’s uit elkaar te schroeven. En buren van ons, WaardeRing-partner TOP Vechtdal van Philadelphia, biedt dagbesteding aan mensen met een beperking. Sommigen van hen vinden het fantastisch om cd’s en dvd’s te scheiden. Je ziet ze groeien als ze weer een grote stapel verwerkt hebben.’

Haalbaar

Filiaalmanager John Podt van 2Switch in Raalte gaat ervoor. ‘Door zo’n training wordt duidelijk dat het goed haalbaar is. Kunststof ging hier altijd één container, maar vanaf nu willen we het scheiden in vier stromen: PP, PS, cd’s en dvd’s en dan heb je nog de overige kunststoffen.’ Hij overweegt daarbij ook externe menskracht in te schakelen. ‘Via het ondernemersnetwerk de Raalter Uitdaging wil ik onderzoeken of mensen in de dagbesteding ons kunnen helpen. Dat past bij onze missie, 2Switch richt zich op mens en milieu.’ John wil het hergebruikpercentage opkrikken. ‘Momenteel zitten we op een 93%, maar we willen wel graag richting 97%. Dat is een hele uitdaging, maar dit kunststofsorteersysteem kan ons daar goed bij helpen.’

Gemotiveerd

De medewerkers van 2Switch zijn gemotiveerd. Gunther werkte vroeger bij een bedrijf dat plastic materialen produceerde. ‘Daardoor weet ik hoe belangrijk het is om kunststoffen te scheiden voor het hergebruikt kan worden.’ André denkt dat het haalbaar is. ‘De training heeft veel duidelijk gemaakt.’ Minou vond het ook een hele interessante training. ‘Het was heel duidelijk inderdaad. Ik wist niet dat er zoveel verschillende soorten plastic waren! Het lijkt me goed dat we dat gaan sorteren, dan kun je er nog meer uithalen ten gunste van het milieu.’

Erwin en Robin zijn blij dat de training aanslaat. ‘Je ziet mensen geïnspireerd raken’, zegt Robin. ‘Zo van: hé, dit kan ook nog!’ ‘Het is fijn dat men zo ontdekt dat kunststof heel veel waarde heeft en dat je dat niet zomaar moet weggooien’, zegt Erwin. Wat hen betreft geven ze vaker zo’n training, mits het een beetje in de buurt is. ‘Mensen kunnen me altijd bellen!’ aldus Erwin.

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.