Ik loop buiten naar ons tuinschuurtje en zie een champignon groeien bij de schuur. Daarnaast liggen al wat hazelnoten die van de boom zijn gevallen. Het eten komt gewoon naar me toe. De aarde zorgt daarvoor en ik mag dankbaar oogsten.
Aan de overkant van de schuur hangen druiven verder af te rijpen. Iets verderop staat een walnotenboom vol met walnoten die in de winter weer zorgt voor de basis van veel peso’s, om lekker zo op te knabbelen of om door een salade of stamppot te verwerken. Ze zijn rijk aan voedingsstoffen en goed voor je hersenen.
Er staan ook nog frisse brandnetels waar ik van alles mee kan doen. En dan heb ik het nog niet over de groenten in de moestuin.
(lees verder onder afbeeldingen)

Rijkdom
De avond daarvoor had ik net potten appelmoes ingemaakt voor de winter. In de diepvries zitten de nodige vruchten en gepureerde courgette om daar later soep van de maken. Van de vruchten wordt jam gemaakt of warm opgediend bij ijs. Ook heel lekker.
Omdat de oogst elk jaar toeneemt, begin ik nu ook likeurtjes te maken. Die likeurtjes worden dan genuttigd op bijzondere dagen als een verjaardag of met Kerst of Oud & Nieuw.
Regelmatig wordt er ook iets cadeau gedaan. Geven vanuit overvloed is heerlijk. Het zorgt ervoor dat ik het hele jaar geniet van alles wat de aarde schenkt. Daardoor ben ik me ook heel bewust van de goede zorg die we voor de aarde moeten hebben. Is het misschien voor je gevoel niet in eerste instantie voor de aarde, dan is het in ieder geval voor je eigen eten van belang.
(lees verder onder afbeelding)
Maar hoever staan we daar inmiddels van af?
Bedenken we dat als we in de supermarkt weer onze karren vullen met alles waar we zin in hebben? Hebben we dan ook een gevoel van dankbaarheid naar de aarde en ook naar de boeren die het geteeld hebben? En voelen we ook wel eens dankbaarheid naar al die dieren die hun leven voor ons geven? Zouden wij als mens daartoe bereid zijn als er een soort zou bestaan die voor ons gevoel boven ons gaat staan?
Van de zotte
Ik moet zeggen dat ik dat gevoel ook niet heb als ik wel eens in de supermarkt kom. Ik probeer er zo weinig mogelijk te komen, omdat ik meer achter de biologische landwinkels sta met hun regionale producten en de natuurlijke teelwijzen van de leveranciers. Eigenlijk is het toch van de zotte dat we aan zoiets essentieels dagelijks voorbijgaan.
(lees verder onder afbeelding)
Bewustzijn
De LTO met hun borden en slogans langs de weg proberen ons daar weer bewust van te maken. Zij geven alleen aan dat de producten van de boer komen en niet van de aarde, het schaap, de koe, de geit of de kippen. Salland boert en eet bewust probeert ook de burger meer bewust te maken. Over welk bewustzijn het gaat vraag ik me wel eens af. Toen ik de organisatie eens belde om te vragen wat ze dan bewust deden, kreeg ik daar geen duidelijk antwoord op. Ik zou verwachten dat het om de zorg voor de aarde zou gaan. Ik vroeg of dat ook betekende dat ze geen antibiotica gebruiken en het land organisch voeden en niet met kunstmest, bleek dat niet het geval te zijn. Maar wat dan wel is me niet duidelijk geworden.
Word een teler
Ik pleit er al heel lang voor dat iedereen voor een deel zijn eigen voedsel teelt. Dat kan via bessenstruiken, fruit- of notenbomen, een tomaten- of paprikaplant in de vensterbank, maar ook door gemakkelijke gewassen in je tuin te zetten. Wedden dat dan het respect voor de aarde met grote sprongen toeneemt? Want dan besef je pas echt hoe voedsel ontstaat en wat daar allemaal voor nodig is. De grond ga je waarderen, de zon en regen en de insecten die voor de bestuiving zorgen. En natuurlijk het eten zelf dat op jouw stukje grond heeft kunnen groeien. Bij ons aan tafel is de vaste slogan: “allemaal uit eigen tuin”.
(lees verder onder afbeelding)
Wie gaat de uitdaging aan om in het najaar en in de winter na te denken en plannen te maken voor aanplant in je tuin dat eetbaar is en dat onderdeel gaat uitmaken van je maaltijd. Ook al is het maar één bessenstruik. Als er maar een andere weg wordt ingeslagen om je meer te beseffen hoe rijk het leven is. En dat het meer dan waard is om daar goed voor te zorgen. Dat doe je toch met alles wat je veel waard is in je leven?
Waarom dan niet zorgen voor de aarde waar al het leven uit voortkomt?
Website ’t Natuurlijk Huus