’t Natuurlijk Huus: 365 tips voor een groenere wereld

Met een natuurlijke en duurzame manier van leven kun je vandaag al beginnen. Maar hoe dan?   Agnes Heethaar van ’t Natuurlijk Huus in Raalte is ervaringsdeskundige en geeft iedere week een voorbeeld. Deze week gaat het over duurzame tips waar je misschien niet zo snel aan denkt

Interessant? Deel het artikel

Groene Loper tuinieren

Met een lidmaatschap van de bibliotheek kan ik goed op de hoogte worden gehouden van nieuwe aanwinsten. Op het gebied van duurzaamheid bijvoorbeeld kijk ik alle boeken even in. En zo zag ik het boekje: 365 tips voor een groenere wereld. De dagelijkse gids voor een duurzamer leven. Het is geschreven door Georgina Wilson-Powell. Het is een vertaling uit het Engels.

Over het boek

Het is een klein boekje en bestaat uit 185 bladzijden. Op elke bladzijde staan twee tips met een korte uitleg en de impact die het heeft op het milieu. Sommige tips zijn al veel onder de aandacht, zoals verminderen van plasticgebruik en zwerfafval. Er zijn ook tips waar je misschien nog niet zo mee bezig bent. Misschien had je er al wel over gehoord maar nog geen actie ondernomen. Dat gold voor mij wat betreft het bewaren van berichten in mijn inbox en zeker die met een bijlage. Die opslag vraagt veel energie. Dus daar ga ik mee aan de slag.

(tekst loopt door onder afbeelding)

boek omslag tips groen

Het leuke van dit boekje vind ik, dat je erdoorheen kunt bladeren en kunt kijken welke tips je aanspreken en die voor jou gemakkelijk uitvoerbaar zijn. Het hoeft niet allemaal moeilijk te zijn hè! Het mag ook leuk zijn.

Omdat het 365 tips zijn die je dan langsloopt, is het misschien handig om de tips die je eruit kiest op een lijstje te zetten. In de praktijk is het al snel zo dat we weer door van alles en nog wat afgeleid worden en waardoor dat goede idee alweer naar de achtergrond is verdwenen. Zo vergaat het mij in ieder geval wel. Wil je echt bijdragen aan een duurzamer leven, dan moet je echt ook acties uitzetten anders verandert er niets.

Een paar leuk tips die gemakkelijk uit te voeren zijn

 1. Doe langer met je smartphone. 60 % belandt in de EU op de vuilnisbelt. Verwachte afval 2030 wereldwijd 74,7 miljoen ton;
 2. Combineer losse sokken waar je er nog maar één van hebt. Onder studenten schijnt dit heel gewoon te zijn;
 3. Maak je eigen wattenschijfjes. Kies een zachte katoenen stof van een oud T-shirt bijvoorbeeld, knip daar cirkels uit, leg er twee op elkaar en naai het rondom aan elkaar. Kan met de hand eventueel;
 4. Laat je bad minder vol lopen; Eet gaan avocado’s meer. Deze vragen heel veel water en door de grote vraag worden er weer bossen gekapt;
 5. Gebruik op je computer een andere zoekmachine zoals Ecosia. Per 45 zoekopdrachten wordt er 1 boom geplant;
 6. Als je een gladde vloer hebt, gebruik dan vaker de bezem in plaats van de stofzuiger;
 7. Stop met kauwgom eten gemaakt van plastic en rubber. Kijk maar eens op straat hoeveel kauwgom er ligt;
 8. Gebruik geen keukenpapier meer maar gewoon vaatdoekjes. Dat scheelt bomenkap;
 9. Doe geen impulsaankopen via internet. Slaap er een nachtje over. Wil je het de volgende dag nog steeds graag hebben? En ook al gezien of het van natuurlijke materialen is gemaakt? En waar moet het vandaag komen?
 10. Stop met wegwerpscheermesje en kies voor een mooi duurzaam scheermes met verwisselbare mesjes;
 11. Kies voor een tandenstoker van bamboe of hout en stop met plastic flosdraad;
 12. Stop met insectensprays en gebruik in plaats daarvan geuren waar insecten een hekel aan hebben.

En zo staan er nog 356-13 tips in het boek.

Je ziet wel dat dergelijke keuzes helemaal niet moeilijk te maken zijn. Het is echt en kwestie van er even bij stilstaan en op zoek gaan naar andere keuzes.
Alles wat niet op de vuilnisbelt en in ons milieu komt is een goede zaak.

 

En wat als we dat met zijn allen doen?

.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden