Het gaat in de straat van buurman, buurvrouw, narrige neef en theetante al een tijdje over overheidstaal. Buurman hing van de week ook over heg en had nog wel wat mooie bespiegelingen toe te voegen. Hij denkt dat de overheid zo moeilijk praat omdat ze niet weet wat ze wil.
Door Buurman
Onze overheid denkt in regeltjes. Dat heeft er mee te maken dat we elkaar wantrouwen. Eerst moet je bijvoorbeeld een diploma halen om een beroep te mogen uitoefenen. Maar daarna wordt je toch nog voortdurend gecontroleerd of je het wel goed doet. De dokter, de aannemer, de leraar, het zijn allemaal professionals, die hun hele werkzame leven altijd maar gecontroleerd blijven worden. Uit wantrouwen door de overheid. Dat wantrouwen heeft al tot de toeslagenaffaire geleid, waarbij de Belastingdienst nota bene zichzelf tot racist heeft uitgeroepen… Er hangt ons nog zo’n affaire boven het hoofd: de UWV wantrouwt niet werkenden dusdanig dat er heel veel mensen onterecht geen uitkering krijgen. As we speak.
Gek genoeg hoef je voor pappa en mamma geen diploma te hebben en zijn daar geen accreditatiecommissies voor, terwijl dat het belangrijkste beroep van de wereld is. En ik vind het ook wel het overwegen waard een toelatingscommissie in te stellen voor kiesrecht. Dat je wat basale kennis moet hebben van de democratie voordat je je stem mag uitbrengen.
Als wantrouwen je taal insluipt ga je gekke dingen schrijven. Dat leidt tot overheidstaal. En dat leidt tot omtrekkende bewegingen. Zo had de gemeente Raalte bij de entree van de wandelpromenades in wat vroeger de winkelstraat was verkeersborden staan dat je er niet mag fietsen, maar wel tussen 9 en 10 als het rustig was. Dus kon je er altijd mee wegkomen dat je vond dat het rustig was, maar de assistent politie kon je gerust bekeuren omdat hij daar heel anders over dacht. Of … zo’n BOA, dat is een buitengewoon opsporingsambtenaar. Mag die eigenlijk wel bekeuren?
Tussen 9 en 10 als het rustig is. Je ziet aan zo’n tekst dat het een compromis is tussen coalitie, oppositie, college, ambtenaren, winkeliers en winkelend publiek. Zo’n compromis kwamen we ook tegen bij het Boreelwinkelgebied in Deventer. Dat is een voetgangersgebied. ‘Fietsers toegestaan’, staat er bij. DAN IS HET GEEN VOETGANGERSGEBIED!
Het bord boven dit stukkie kwam ik tegen in Markelo. Het lijkt me dat iedereen die deze weg inrijdt wel wegkomt met de uitleg dat ie er geen donder van snapt.
Lees hier hier eerdere Straatpraten.
