Sallandse Vlinderfotograaf ontdekt dat het nieuwe groenbeheer in Raalte goed werkt

Sallandse Vlinderfotograaf Emilio ontdekt dat het nieuwe groenbeleid van de gemeente Raalte succesvol is.

Interessant? Deel het artikel

Groot Dikkopje
Groot Dikkopje

Afgelopen donderdagmiddag, het was rond vijven, besloot ik om een één van mijn vlindertrajecten te monitoren. Om bij die looproute te komen, moet ik een stukje langs de Burgemeester Zuidwijklaan fietsen en passeer ik een brede groenstrook die zich bevindt tussen de rotonde van bovengenoemde weg en de fietstunnel die onder de Heinoseweg loopt. De gemeente Raalte heeft dit jaar voor het eerst sinusbeheer toegepast op die groenstrook, wat ertoe heeft bijgedragen dat ik daar een aantal vlindersoorten heb aangetroffen, die ik daar niet eerder ben tegengekomen.

Ik was de groenstrook al bijna voorbij gefietst, toen ik mij bedacht dat ik die wegberm net zo goed even kon inventariseren. Dus ik parkeerde mijn fiets op de scheiding van de stoep en de begroeiing en begon direct met het inspecteren van de aanliggende vegetatie. Ik was nog geen 10 seconden bezig toen ik werd opgeschrikt door een vrouwenstem: “Mag ik u een rare vraag stellen?” Ik keek op en zag een dame die van haar fiets was afgestapt. “Ik geloof niet dat het zo’n hele rare vraag zal zijn”, antwoordde ik haar glimlachend. “Bent u misschien op zoek naar bepaalde insecten?” We raakten aan de praat en ik vertelde de vrouw dat het huidige maaibeleid van de gemeente Raalte een zichtbaar positief effect heeft op de vlinders en zij gaf aan dat het haar al was opgevallen dat er op steeds meer plekken minder frequent of anders gemaaid wordt. Ook gaf zij te kennen dat haar man die verwildering maar niets vindt. Toch probeert ze hem het nut ervan te laten inzien. Na een kort gesprek zeiden we elkaar gedag en ging ik weer verder met monitoren.

Tijdens het vlinders tellen overviel mij de gedachte dat het wespenseizoen weer voor de deur staat, met alle negatieve berichtgeving, ignorantie en onbegrip van dien. Want de meeste mensen hebben een vrij bekrompen beeld van wespen. Ze zijn agressief, ze steken en komen op zoetigheid af.

In Nederland komen honderden verschillende wespensoorten voor. Zo zijn er Platkopwespen, Mierwespen, Goudwespen, Tangwespen, Spinnendoders, Keverdoders, Knotswespen, Plooivleugelwespen, Langsteelgraafwespen, Kakkerlakkendoders en Graafwespen die je hier kunt aantreffen. En terwijl de algemeen voorkomende Duitse wesp en Gewone wesp in de zomer afkomen op zoetigheid, omdat ze geen braaksel meer van larven kunnen eten (die zijn immers volgroeid), jaagt de Sabelsprinkhanendoder, een minder bekende wespensoort, op sabelsprinkhanen. Uit dezelfde familie (die van de Langsteelgraafwespen) komt de Gewone aardrupsendoder, die onbehaarde rupsen van nachtvlinders vangt. De Franse veldwesp is qua lengte ongeveer even groot als de Duitse wesp, maar is wat platter en slanker van vorm. Deze wespensoort laat tijdens het vliegen de achterpootjes hangen, waardoor hij goed te herkennen is. Overigens is de Franse veldwesp beslist geen agressieve soort en is niet geïnteresseerd in zoetig voedsel dat wij als mens nuttigen. Hij leeft van nectar uit bloemen. Allemaal zijn het nuttige wespensoorten, die deel uitmaken van complexe voedselwebben.

Terug naar de Burgemeester Zuidwijklaan. Die namiddag kwam ik, op een enkele kleine grasmot na, geen vlinders tegen op de aanliggende groenstrook. Op 25 juni was dat wel het geval. Toen trof in onder andere een Groot Dikkopje aan, die zich gewillig liet fotograferen in de ruige begroeiing. Ik was vooral zeer verrast deze vlindersoort daar waar te nemen, omdat het sinusbeheer dat daar is toegepast door de gemeente Raalte, zo snel zichtbaar effect heeft op bepaalde vlindersoorten. De foto die ik daar maakte van het Groot Dikkopje, staat boven het artikel. Je kunt hem waarnemen van begin juni tot begin augustus, in één generatie.

 

De Sallandse Vlinderfotograaf maakt deze rubriek voor Stichting Salland Zoemt.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.