Nieuws van de Bijenvereniging Heino
Door Redactie |
Op 3 mei 2025 organiseert de bijenvereniging Heino in samenwerking met de dorpsboomgaard Heino een bestuiversmarkt in deze dorpsboomgaard.
Op 3 mei 2025 organiseert de bijenvereniging Heino in samenwerking met de dorpsboomgaard Heino een bestuiversmarkt in deze dorpsboomgaard.
Huh? Net zat die bloem nog in de knop en nu, tien seconden later, staat ie volop in bloei…! Dan sta je naar de teunisbloem te kijken. Die opent in een paar tellen als het gaat schemeren.
Het valt mij op dat green-minded mensen, natuurorganisaties en klimaatwetenschap(pers) steeds vaker als ‘links’ worden bestempeld. Persoonlijk vind ik dat een nogal bekrompen opvatting en normaliter vind ik het zonde van mijn tijd om daar op te reageren of mijn mening over te geven.
“Zo veel mooie foto’s, daar zouden we een kalender van moeten maken” zeiden de natuurliefhebbers in de Salland Zoemt app. Nou, dan maken we iedere maand toch al vast een overzicht?
Volgende week is het zover: Op initiatief van het nationale instituut voor de ecologie (NIOO-KNAW) gaat Nederland er weer op uit om bodemdieren te tellen. In plantenbakken, achtertuinen, natuurgebieden en .. voedselbossen!
Columnschrijver Leonieke Kruit maakt ons attent op een TV- documentaire vanavond om 20.15 op ARTE over de rampzalige toestand van de insectenwereld door bestrijdingsmiddelen.
De Tweede Kamer heeft het kabinet opgedragen op Europees niveau het landbouwgif glyfosaat te verbieden. Glyfosaat is de actieve stof in het meest gebruikte landbouwgif ter wereld: Round-up. Je krijgt er gele velden van. LTO roept op die snel onder te ploegen om discussie te voorkomen.
Ach man, wat is de natuur mooi. Op zijn mooist zelfs nu.
Salland Zoemt schreef een opiniestuk over landbouwgif. Tot voor kort werden dat soort artikelen met agressieve tegengeluiden gebombardeerd. Maar de tijden lijken veranderd. Driekwart van de reageerders vond het een goed opiniestuk.
Waar zijn de insecten? Vinden die het nog te koud? Of zijn er wéér minder dan vorig jaar.
De natuur kan zich alleen maar nieuw leven permitteren omdat ze zichzelf afsterft. Voor bomen en planten is het dat meest zichtbaar. Boven de grond sterven ze af of laten ze het blad vallen. Dieren houden rekening met de dood: als ze veel nakomelingen krijgen, komt dat omdat er veel jongen het niet overleven.
Met trossen tegelijk kwamen we ze tegen: lieveheersbeestjes op paaltjes langs de wei. Maar de winterslaap is voorbij, dus de kevertjes van onze lieve heer gaan weer op zoek naar luizen.