Berichten over: Salland Zoemt

sallandse vlinderfotograaf landkaartje

Salland Zoemt: De zorg voor flora en fauna is absoluut niet ‘links’

Het valt mij op dat green-minded mensen, natuurorganisaties en klimaatwetenschap(pers) steeds vaker als ‘links’ worden bestempeld. Persoonlijk vind ik dat een nogal bekrompen opvatting en normaliter vind ik het zonde van mijn tijd om daar op te reageren of mijn mening over te geven.

Lees verder »

wat doet de natuur oktober kastanje

Wat was er in oktober in de natuur? Gelukkig hebben we de foto’s nog!

“Zo veel mooie foto’s, daar zouden we een kalender van moeten maken” zeiden de natuurliefhebbers in de Salland Zoemt app. Nou, dan maken we iedere maand toch al vast een overzicht?

Lees verder »

Help mee bodemdieren tellen

Volgende week is het zover: Op initiatief van het nationale instituut voor de ecologie (NIOO-KNAW) gaat Nederland er weer op uit om bodemdieren te tellen. In plantenbakken, achtertuinen, natuurgebieden en .. voedselbossen!

Lees verder »

Insectenverdelgers, hoe chemische reuzen ons ecosysteem vernietigen: Kijk vanavond ARTE!

Columnschrijver Leonieke Kruit maakt ons attent op een TV- documentaire vanavond om 20.15 op ARTE over de rampzalige toestand van de insectenwereld door bestrijdingsmiddelen.

Lees verder »

Het volk heeft gesproken: gif Round-up moet verboden worden

De Tweede Kamer heeft het kabinet opgedragen op Europees niveau het landbouwgif glyfosaat te verbieden. Glyfosaat is de actieve stof in het meest gebruikte landbouwgif ter wereld: Round-up. Je krijgt er gele velden van. LTO roept op die snel onder te ploegen om discussie te voorkomen.

Lees verder »

mooie natuur

Wat doet de natuur nu dan: die is gewoon mooi aan het zijn! | Met fotoserie

Ach man, wat is de natuur mooi. Op zijn mooist zelfs nu.

Lees verder »

Salland deze Week: samenleving is wel klaar met dat landbouwgif

Salland Zoemt schreef een opiniestuk over landbouwgif. Tot voor kort werden dat soort artikelen met agressieve tegengeluiden gebombardeerd. Maar de tijden lijken veranderd. Driekwart van de reageerders vond het een goed opiniestuk.

Lees verder »

Salland Zoemt neemt weinig insecten waar dit jaar. Is dat jullie ervaring ook?

Waar zijn de insecten? Vinden die het nog te koud? Of zijn er wéér minder dan vorig jaar.

Lees verder »

zwaluw, skelet

Wat doet de natuur nu dan! Zwaluwen ruimen hun nest op

De natuur kan zich alleen maar nieuw leven permitteren omdat ze zichzelf afsterft. Voor bomen en planten is het dat meest zichtbaar. Boven de grond sterven ze af of laten ze het blad vallen. Dieren houden rekening met de dood: als ze veel nakomelingen krijgen, komt dat omdat er veel jongen het niet overleven.

Lees verder »

Lieveheersbeestjes ontwaken uit hun gezamenlijke winterslaap

Met trossen tegelijk kwamen we ze tegen: lieveheersbeestjes op paaltjes langs de wei. Maar de winterslaap is voorbij, dus de kevertjes van onze lieve heer gaan weer op zoek naar luizen.

Lees verder »

De Kleine Roetbij is het boegbeeld van Sallandse biodiversiteit en daarom heel belangrijk

Salland adopteert de Kleine Roetbij, Sallandse kruisbestuiving tussen de Bijenvereniging Heino en de Duurzaamheidscoalitie.

Lees verder »

De Sallandse Vlinderfotograaf: Tuin winterklaar maken

Inmiddels heeft de herfst zijn intrede gedaan en dat betekent dat ik voor dit jaar klaar ben met het vlinders monitoren op mijn vaste trajecten. Tijd voor winteractie.

Lees verder »