Bij de Sallandse Eettafel nodigt een gastvrouw (of heer) andere mensen uit, liefst buiten de eigen kennissenkring (bubbel). Een Oekraïnse Heetense had als voorgerecht een overheerlijke haringsalade meegenomen. “Ja, ik weet dat haring een soort van volksvoedsel is in jullie land. Maar jullie kunnen niet koken, daarom heb ik dat ingrediënt een goed huis gegeven 😉 ”
Tijdens de Sallandse Eettafel is ook altijd een gast aan tafel die verhalen maakt naar aanleiding van de gesprekken.
Achter die opmerking ging natuurlijk een brede glimlach verscholen. Want zo gaat dat bij een goed gevulde tafel vol lekkernijen, mensen raken ervan in een goede stemming, ze stellen zich open en kunnen dan soms dingen tegen elkaar zeggen die hoe dan ook aardig bedoeld zijn, maar waar in meteen ook een boodschap zit.
Jullie koken zoals jullie volksaard is, rauw! Andere culturen aan de Eettafel wilden dat nog net niet zo zeggen, maar ook zij vonden de Nederlandse keuken zoals ze die tot op heden hadden leren kennen, niet echt meevallen. Niet voor niets dat er overal Turkse, Marokkaanse, Poolse, Oekraïense, Surinaamse, en zo voort winkels zijn.
Of zou het toch een soort van ‘wat een boer niet kent, dat eet ie niet’ zijn? Twijfel: want de taalmaatjes van al die nieuwe Nederlanders vinden het heerlijk mee te eten van die keukens van ver weg!
Ik kiek oe, hij kik oe ok an
Wij kijken naar en vinden iets van nieuwe Nederlanders. Maar andersom is dat natuurlijk ook zo. Ik vind het wel mooi als mij een spiegel wordt voorgehouden. Dus leg me maar eens uit hoe jullie naar ons kijken, vroeg ik aan de eettafel. De mooiste uitleg: In de hele wereld beginnen ze met tellen eerst met 20 en dan een 1, 20 en dan een 2, 20 en dan een 3. Maar jullie niet, Jullie zijn recht voor de raap en vallen gelijk met de deur in huis: 1 en dan pas 20, 2 en dan 20, 3 en dan 20.
De Sallandse Eettafel is een initiatief van HierinSalland en ’t Natuurlijkhuus, mede mogelijk gemaakt door het VSB-fonds en stichting Beheer Vormingswerk Raalte. Als je op de een of andere manier betrokken wil raken, stuur dan een mail naar info@hierinsalland.nl
Recept
Een traditionele Oekraïense haringsalade, ook wel “Shuba” of “Haring onder een bontjas” genoemd, is een gelaagde salade met haring, groenten en een romige dressing. Hier is een klassiek recept:
Ingrediënten:
- 2 gezouten haringfilets (in kleine stukjes gesneden)
- 2 middelgrote aardappelen (gekookt en geraspt)
- 2 middelgrote wortelen (gekookt en geraspt)
- 2 bieten (gekookt en geraspt)
- 1 middelgrote ui (fijngehakt)
- 3 eieren (hardgekookt en geraspt)
- 200 g mayonaise
- Zout en peper naar smaak
Bereiding:
- Voorbereiden van de ingrediënten:
- Kook de aardappelen, wortelen en bieten tot ze gaar zijn. Laat afkoelen en rasp ze apart.
- Kook de eieren hard, laat ze afkoelen en rasp ze apart.
- Snijd de haringfilets in kleine stukjes en hak de ui fijn.
- Laagjes opbouwen:
- Neem een platte schaal of diepe kom en begin met een laag haring.
- Strooi de fijngesneden ui erover.
- Voeg een laag geraspte aardappelen toe en bestrijk met mayonaise.
- Voeg een laag geraspte wortelen toe en bestrijk weer met mayonaise.
- Voeg een laag geraspte eieren toe.
- Eindig met een dikke laag geraspte bieten en smeer een laatste dunne laag mayonaise erover.
- Laat rusten:
- Zet de salade minstens 2 uur (of een nacht) in de koelkast, zodat de smaken goed intrekken.
- Serveren:
- Snijd in porties en serveer koud.
Deze salade is een populair gerecht tijdens feestdagen en vieringen in Oekraïne. Smakelijk eten!