Roelof Vossebeld, wat doe jij duurzaam met Strobox? We bouwen ecologische woningen!

Al ver voordat de stikstofcrisis de bouw in haar klem kreeg had Roelof Vossebeld al gezien dat het anders moest. Hij bouwt strobalen huizen die prefab in de werkplaats in Deventer worden voorbereid.

Geen link naar partner

Interessant? Deel het artikel

roelof vossebeld strobox
Roelof (links) en Daan

Door Roelof Vossebeld

Geboren op het Twentse platteland, heb ik veel tijd doorgebracht in een houtwerkplaats van een aannemersbedrijf. Ik had, bij wijze van spreken,  de houtkrullen in de luier. Hier is ook de basis gelegd van mijn kennis van bouwen. Van jongs af aan bezig met bouwen, creëren van alles wat draait, rijdt, staat of rolt.

Het lag voor de hand dat ik een opleiding in de bouw zou volgen maar de bouw had het moeilijk begin jaren tachtig. Ik koos voor opleidingen in de sociale sector. Bloed kruipt echter waar het niet gaan kan, tijdens en na mijn studietijd begon ik huizen te verbouwen en heb uiteindelijk de combinatie gemaakt van creëren, bouwen en begeleiden van mensen. Dit komt ook terug binnen ons bedrijf Strobox.

Ik zag eerst vooral bouwfouten

Ecologische woningbouw en meer in het bijzonder strobouw kwam regelmatig op mijn pad maar met mijn kennis van bouwen zag ik meer de bouwfouten dan de voordelen die deze wijze van bouwen met zich mee kon brengen. Na een trip met meerdere gepassioneerde ecobouwers richting Oost Europa ontdekte ik dat de plek waar je woont bepalend is voor de keuzes van bouwmaterialen en bouwmethodes. Nederland ligt aan het einde van de rivieren dus is het niet vreemd dat je met stenen gaat bouwen.

(tekst gaat verder onder de foto)

In deze periode ontmoette ik Daan, nu mijn compagnon. We stelden ons de volgende vraag: “Op welke wijze kan biobased, ecologische woningbouw een serieus alternatief worden van de traditionele bouw.” Dat was nog ver voordat de stikstof- en CO2 problematiek de landbouw en de bouw in haar greep kreeg. Zo ontstond Strobox. Voor elk bouwrisico van ecologisch bouwen bedachten we een oplossing. Nog dagelijks krijg ik vragen over ongedierte en vocht in stro en over de brandbaarheid ervan. Maar dat is allemaal helemaal niet aan de hand.

Eco-lego-bouwsysteem

Wat we bedacht hebben is een eco-lego-bouwsysteem, dat geheel prefab in de werkplaats gemaakt wordt. We maken constructieve boxen die gevuld worden met stro. Het wordt dan reguliere houtskeletbouw maar dan met schone bouwmaterialen.
We bouwen het liefst vrij van de aarde middels schroeffundering, hierdoor is het gebruik van beton en cement overbodig en is ook het vochtprobleem ondervangen.
Materialen moeten deelbaar zijn van elkaar zodat ze na hun gebruiksperiode ook werkelijk gescheiden kunnen worden en herbruikbaar zijn. Zo zoeken we naar maximaal haalbaar circulair bouwen.

(tekst gaat verder onder de foto)

Inmiddels hebben we de wind mee en zullen we in 2022 zeven bouwprojecten opleveren. Leren en werken blijven we combineren en zo proberen we de bouw te verschonen en de toekomstige bouwers op te leiden. Schoon en circulair bouwen: het kan dus echt!

(tekst gaat verder onder de foto)

Fungi Force

Tijdens ons werk blijven we zoeken naar duurzame samenwerking, materialen zoals lokale gevelbekleding of verduurzaming. Tijdens deze zoektocht ontmoette ik Frans van Fungi Force. Hij ontwikkelde een natuurlijke verduurzaming voor buitenhout. Graag zou ik stokje doorgeven aan hem.

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.