Tot nu toe was deze winter er één met een behoorlijk aantal millimeters regen. De sloten kwamen goed vol te staan met water. Ook in de weteringen steeg het waterpeil, zo ook in de Raalterwetering. Alleen verwonder ik mij, en anderen met mij, erover dat na zo’n stortvloed aan water binnen een paar dagen de waterhoogte weer even laag, of lager, is als voorheen.
Als het over de droogte gaat van de laatste drie a vier jaar, is de discussie nergens anders over dan over waterbergend vermogen, water vasthouden, waterberging, enz. Als boeren hebben we de laatste jaren veel last gehad van de droogte tijdens de teelt van de gewassen. Dat resulteerde in het beregenen van de kostbare teelten. Dit beregenen veroorzaakt, naast de kosten, een nog lagere waterstand.
Ook zien we rond om ons heen andere ernstige gevolgen; de natuur droogt uit, bomen sterven af, biodiversiteit verdwijnt. Naast dat we als boeren het anders moeten gaan doen, door meer CO2 vast te leggen, zodat de bodem een betere sponswerking krijgt, vind ik dat de waterschappen ook moeten veranderen.
Kan dat niet anders? De vraag gesteld aan het Waterschap Drents Overijsselse Delta, WDOD; Waarom is het waterpeil zo laag? Je krijgt dan antwoorden waaruit blijkt dat het knippen/plakken is. “Vertrouwd minimaal streefpeil, veiligheid, enz.” Antwoorden waarmee je twintig jaar geleden al mee weg werd gestuurd.
Maar het zal echt anders moeten. Wie pakt de handschoen op binnen het Waterschap Drents Overijsselse Delta?