Recensie: Een Tiny House bouwen. Marjolein Jonker wijst je de weg!

Marjolein Jonker is in Olst neergestreken. Ze bouwde er haar Tiny House. En publiceert nu het boek 'Tiny Houses, van droom tot werkelijkheid'.

Interessant? Deel het artikel

Marjolein Jonker © BinnensteBuiten
Marjolein Jonker © BinnensteBuiten

Als ‘Marjolein in het Klein‘ staat ze te boek. Maar Marjolein wordt steeds groter. In de Olstergaard kon ze haar tweede tiny house bouwen en daarom is ze nu Sallandse. Ze legde er vast ook de laatste hand aan haar boek ‘Tiny Houses, van droom tot werkelijkheid’ dat begin deze maand op de markt kwam.

In haar boek vertelt Marjolein je alles over een tiny house. Je komt er al snel achter dat het niet alleen wonen in een klein huis is. Je moet er echt naar toe groeien. Eerst beginnen met ontspullen bijvoorbeeld. Omdat al jouw bij elkaar verzamelde en nooit weer weggedane spullen niet in een tiny house passen, maar ook omdat wonen in een tiny house een levensovertuiging is waarbij het hebben van spullen iets is waar je je niet echt zorgen om maakt. Tiny Housers kiezen voor die manier van wonen, ondermeer omdat ze niet zo veel zin hebben een leven lang te moeten werken om de hypotheek af te lossen, ook omdat ze wel ruimte in agenda en het hoofd willen voor andere dingen die je wil doen in dat ene leven dat je hier aangeboden krijgt.

Begin eerst maar eens met ontspullen. In haar boek geeft Marjolein heel aardige tips hoe je daar mee aan de slag kunt. Ze neemt je ook mee in het ontwerpen van een tiny house. Je moet dan best slim omgaan met de ruimte (onder iedere trede van een trap past een opbergkastje!) en niet uitgaan van de gedachte dat als je 450 kuub mag bouwen, dat je die dan ook op wilt maken, liefst met die overschrijdingstoleratie van tien procent er ook nog eens bij. Pak stoepkrijt en teken uit hoe groot je bed moet zijn en wat je dus nodig hebt voor een slaapkamer. Bedenk ook dat alles wat niet binnen is, heerlijk buiten is.

Marjolein deelt ook informatie over wet- en regelgeving. Wat mag er wel en wat niet, welke gemeente staat er voor open en zo niet, hoe krijg je voor elkaar dat dat verandert.

Voor Salland geldt – dat staat trouwens niet in het boek – dat je Raalte moet vermijden. Daar is onder de burgerij genoeg, zo niet heel veel interesse, maar politiek en ambtenarij zien die manier van bouwen helemaal niet zitten, “daar krijg je alleen maar Belgische toestanden van”. Olst-Wijhe, Dalfsen, Hellendoorn en Deventer staan tiny houses wel toe. In Diepenveen vind je ze zelfs in het buitengebied op landerijen van IJssellandschap.

‘Tiny Houses, van droom tot werkelijkheid’ is een heel informatief boek. Je krijgt enorm veel tips. Met leuke opdrachten kun je je zelf door het proces van droom naar werkelijkheid werken. En als je de vele foto’s in het boek bekijkt, dan kun je niet anders dan op zijn minst denken dat een tiny house zo gek nog niet is.

Wie meer wil weten over wonen in tiny houses: op 14 december geeft Marjolein een lezing in samenwerking met Het Nut, in het Holstohuus in Olst.

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.