Oogstgave 2022 overhandigd. Tot op de laatste roepia goed besteed, geen cent overboord

Wat zijn ze na maandagavond in hun nopjes, de leden van de Buthaanse gemeenschap in Raalte. De Sallandse bevolking bracht maar liefst €26.700 bij elkaar voor het oogstgavenproject van Stöppelhaene 2022 voor twee vluchtelingenkampen in Nepal.  Dit bedrag wordt gefaseerd ingezet om gezinnen in hun eigen levensonderhoud te laten voorzien.

Interessant? Deel het artikel

oogstgave

Zo’n 30 Buthanen vestigden zich ruim 10 jaar geleden in Raalte. Vanuit de vluchtelingenkampen in Nepal kregen zij de mogelijkheid zich elders te vestigen. Ruim 100.000 Buthanen konden gebruik maken van deze diaspora en waaierden dan ook uit. Zo’n 6000 vluchtelingen waren daartoe niet in staat, vaak uit onmacht en emotionele beperking . De situatie van deze achtergebleven Buthanen verslechterde de afgelopen jaren, mede veroorzaakt doordat hulp van officiële instanties stokte.  

De Buthaanse gemeenschap in Raalte, onder aanvoering van Amber Singh Subba, bekommerde zich van het begin af aan om deze mensen in de vluchtelingenkampen. De Stichting Displaced Himalayan Forum (DHF) werd opgericht om vanuit Raalte deze miskende groep te ondersteunen. Naast Amber maken Peter Tielbeek en Annelies Davids deel uit van de stichting.

In samenwerking met de kampbesturen in Nepal werd een project opgezet om gezinnen te ondersteunen in hun eigen levensonderhoud. Een paar varkens om te starten, voor een ander gezin een stel kippen of  enkele geiten: voedsel en handel!  Met begeleiding is hierdoor voor menigeen een bestaan op te bouwen. En ja, de eerste pilots bewijzen het!

Ook de teelt van groenten geeft perspectief. En dit alles door het toekennen  van microkredieten.  Als deze gezinnen eenmaal een bestaan hebben ontwikkeld, zullen ook andere huishoudens kunnen aanhaken.

Stöppelhaene omarmde het project in de vorm van de oogstgave . Met de Werkgroep Oogstgave Raalte  als verantwoordelijke instantie. Met deurcollectes, kerkinzamelingen en andere festiviteiten werd maar liefst €26.700 bij elkaar gehaald. Omgerekend naar Nepalese munteenheid: 3.5miljoen roepia’s.

Geen cent overboord

Veel gestelde vraag (bij trouwens elke collecte) is : komt het geld ook daadwerkelijk op de plek van bestemming? De Werkgroep Oogstgave Raalte ( WOR) heeft hierin een strak en transparant beleid . Voor een juiste beeldvorming de actuele situatie in Nepal: Als in de kampen door de betrokken organisaties een selectie onder de bewoners is gemaakt, start de begeleiding. In shifts worden de gezinnen hierbij voorzien van vee of groentebenodigdheden. Na elke shift komt een factuur in Raalte terecht. Vanuit de oogstgave wordt – na goedkeuring ook van DHF – de factuur voldaan. Belangrijk bij deze procedure is het overleg tussen de betrokken  vrouwenorganisatie en de Raalter stichting. Hierin vervult Amber Singh Subba een centrale rol. En zo raakt gedurende het komend jaar het Stöppelhaene budget op. Het project loopt dan en volgens afspraak legt het kampbestuur de komende jaren niet alleen verantwoording af maar houdt het bovendien Salland op de hoogte van de ontwikkelingen.

 

Met recht kun je stellen: er gaat geen cent (roepia) overboord.

 

 

 

 

                                                                    

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *