Berichten over: Noordboek Uitgevers

Cover van het boek Wanneer dieren dromen

Recensie: dieren dromen, dus hebben ze een bewustzijn. Wat nu?

Onderzoek toont steeds meer aan dat een dier droomt. Maar als een dier droomt heeft het bewustzijn. En als het bewustzijn heeft, wordt het dan niet de hoogste tijd dat de diersoort mens anders met de andere diersoorten omgaat?

Lees verder »

het andere en het eigene

Recensie: Het andere en het eigene, over hoe we de natuur losgezongen hebben van de cultuur

‘Wat is het hier stil’ hoor je stadsen zeggen als ze op het Sallandse land de neus in de wind steken. Maar de natuur is helemaal niet stil. Die maakt lawaai zat. De stilte zit ‘m in het gemis van door de mensen gemaakt geluid. Alsof natuur los staat van ons.

Lees verder »

recensie

Recensie: ‘Gesloten vanwege stikstof’ en ‘De perfecte storm’: we hebben andere politiek nodig

‘Gesloten vanwege stikstof’ en ‘de perfecte storm’, je zou hopen dat iedere Nederlander die boeken gelezen had, voordat ze deze week de gang naar de stembus maken. Jan Douwe van der Ploeg en Jan Rotmans leggen namelijk uit hoe ons land (en de rest van de wereld) op slot zit, maar dat het nog niet te laat is de juiste weg in te slaan.

Lees verder »

dwaaltaal

Recensie: Dwaaltaal, dooddoeners waar je niet in moet trappen

We don’t need no education? Ik zong het van harte mee, ook omdat ik The Wall van mijn vader kreeg toen ik een half jaar van het roken af was. Maar ik was het er ook mee eens. Roerend. Na het lezen van Dwaaltaal niet meer.

Lees verder »

Boekrecensie: ‘Het bewustzijn van de bij’

Paul van Eerden recenseerde het boek ‘Het bewustzijn van de bij’ ‘ van Lars Chittka, dat een verrassend inzicht verschaft in de intelligentie van bijen.

Lees verder »