Om de woningnood tegen te gaan wil Abdullah Yolcu zijn woning gelijk wel delen, als dat van de regels mag

Interessant? Deel het artikel

Abdullah Yolcu
Abdullah Yolcu voor zijn ruime woning

“Om de woningnood tegen te gaan, moeten we de grote woningen waarin we nu wonen, veel makkelijker kunnen splitsen, zodat er meer mensen, misschien wel meer gezinnen in kunnen wonen.” Dat zegt Raaltenaar Abdullah Yolcu, die zelf ook wel in een groter huis woont dan hij nodig heeft. “Als het van de wet- en regelgeving mag, zou ik direct mijn eigen huis delen en verhuren aan een noodlijdende familie.”

Abdullah Yolcu, voorheen voorzitter van Sociaal Cultureel Centrum én moskee Medine, denkt met D66 Raalte over wat je op gemeenteniveau kunt doen aan de woningnood. “Ik heb geen CBS-statistieken over wonen in Raalte. Maar ik weet uit mijn eigen omgeving dat een heleboel mensen alleen wonen in woningen met drie tot vijf slaapkamers. Dus dan heb je een overschot van tachtig procent! Aan de ene kant kunnen jonge volwassenen nog niet eens kamer vinden om te wonen, aan de andere kant hebben mensen in hun eentje – en daar hoor ik zelf ook bij – drie of vier slaapkamers tot hun beschikking. Dat is niet eerlijk, eigenlijk is dat gewoon niet acceptabel!

Maak van een woning twee woningen

Ik denk dat het goed mogelijk is deze woningen op te spitsen in twee aparte woningen. Met speciale maatregelen, stimulans van uit overheden zowel lokaal, provinciaal als landelijk, moet dat te verwezenlijken zijn. Je kunt volgens mij dan meteen een verduurzamingsslag maken. Bij het verbouwen al. Maar ook omdat je in een kleiner huis gewoon veel minder energie nodig hebt. Ander voordeel is dat je als huurder van een klein huis veel lagere lasten hebt. En als huiseigenaar heb je natuurlijk een lagere hypotheek.

Snelste manier tegen woningnood

Ik denk dat je via woningsplitsing veel sneller de woningnood oplost dan met nieuwbouw. En snelheid is geboden. Vooral ook voor een gemeente als Raalte. Als je hier de woningnood niet oplost vertrekken jongeren uit de kerkdorpen om niet meer terug te komen, maar vertrekken studenten ook uit Raalte-dorp zelf om na hun studie niet meer terug te komen. Als we dat probleem op gaan lossen door landelijk honderdduizenden woningen te gaan bouwen, dan snijden we ons in de eigen vingers. Het gaat veel te lang duren, maar het zal ook een enorme last op duurzaamheid en natuur hebben. Want je hebt er nieuwe ruimte voor nodig. Bij woning delen heb je alleen maar verandering van regels nodig om er morgen al mee aan de slag te kunnen.

Laat Raalte maar voorbeeld zijn

Wat zou het mooi zijn als Raalte daar een voorbeeld in wordt. Ik doe mee. Direct. We moeten het gewoon doen!

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.