Nationaal Klimaatplatform: Groei van 28 procent hernieuwbare energie spaart aardgas

Het maandoverzicht november van Energieopwek gaf een stijging van 28% te zien van opgewekte duurzame energie.

Interessant? Deel het artikel

Duurzame energie

November was een goede maand voor de productie van hernieuwbare energie. Alle bronnen gezamenlijk zorgden voor 28 procent meer energie dan dezelfde maand vorig jaar. Dit blijkt uit de maandcijfers van Energieopwek. Dankzij deze productiegroei hoefde er dit jaar 250 miljoen m3 minder aardgas te worden verstookt.

Wind op land levert meer

Men name de productie van de windmolens op land zorgde voor de groei. Deze bron produceerde bijna het dubbele ten opzichte van vorig jaar. Op zee was de productiegroei met 20 procent een stuk lager.

Biomassa belangrijk

Biomassa leverde ongeveer de helft dan de hernieuwbare energie. Dit betreft een grote range van toepassingen zoals houtgebruik voor verwarming van woningen en andere gebouwen, biomassagebruik in de industrie en in warmtenetten, bijstook in kolencentrales, biogas uit bijvoorbeeld mest, energieproductie uit afvalcentrales (het biogene deel) en het bijmengen van biobrandstof bij diesel en benzine).

Nu de dagen korter en grijzer worden, is de absolute bijdrage van zonnepanelen aan de productie een stuk minder. Een positief puntje is dat het wel 50 procent meer is dan vorig jaar door de groei van het aantal geplaatste panelen.

Warmtepompen dragen bij

Ook de warmtepompen beginnen bij te dragen nu het buiten kouder wordt; hun hernieuwbare opbrengst, dankzij warmte die uit de omgeving wordt onttrokken, steeg met 10 procent tot 2,6 PJ. Dat is gelijk aan ongeveer 75 miljoen m3 aardgas. Daarbij is aangenomen dat burgers met warmtepompen hun thermostaat ook 1,5 graden lager hebben staan dan normaal.

 

Meer duurzame stroom, nieuw record

De hoeveelheid duurzaam geproduceerde stroom zit weer in de lift. Vorige maand was er een kleine achteruitgang. In november was de groei ruimschoots terug. Bijna 36 procent van de stroom werd duurzaam opgewekt. Dezelfde maand vorig jaar was dat 27 procent.

Op zondag 6 november viel er nog een record te noteren. Bijna 50 procent van alle in Nederland verbruikte elektriciteit kwam die dag uit wind. Wind was deze maand de belangrijkste producent, gevolgd door biomassa en wat minder uit zon.

LET OP: Energie en stroom verschillen

Hernieuwbare stroom is slechts een deel van de totale hernieuwbare energie. Het finale energiegebruik in Nederland bestaat uit drie onderdelen; warmte, 55 procent (vooral gebouwen en industrie), transport, 25 procent (vooral wegverkeer en vliegverkeer) en stroomverbruik, 20 procent.

Door elektrificatie van de industrie, vervoer, koken en verwarmen zal het aandeel elektriciteit groeien. Het PBL berekent dat dit in 2030 ongeveer uitkomt op 24 procent van het finale gebruik. Daarvan is dan 75 procent hernieuwbaar. In die berekening zit nog niet de aangekondigde extra 10 GW wind op zee, die volgens plan voor een deel al in 2030 gereed zal zijn en dan haar bijdrage levert.

Alle bronnen

Energieopwek.nl is ontstaan bij het Energieakkoord en is nu onderdeel van het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord. Het is een samenwerking met EnTranCe/Hanzehogeschool Groningen, Tennet, Gasunie en Netbeheer Nederland. De site laat actueel zien wat er in Nederland aan duurzame energie wordt opgewekt.

Op Energieopwek zijn alle erkende vormen van hernieuwbare opwekking te volgen. Onder andere de bijdrage van warmtepompen en biomassa waaronder houtstook thuis. Per bron is te zien wat de bijdrage is en ook hoe dit zich verhoudt tot het totaal van de hernieuwbare opwekking. De site heeft tot doel een feitelijk beeld te geven van waar Nederland staat bij de verduurzaming.

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *