Al 38 jaar eten Françoise en haar man geen vlees meer. Aanleiding was een studiejaar in de Verenigde Staten waarbij ze ontdekten dat veel vlees vol zat met hormonen en antibiotica. Dat wilden ze niet meer eten en toen zijn ze over gegaan op groente.
Françoise woont op het Vriendenerf in Olst. Dit is een woonwijk voor actieve vijftigplussers met een tuin vol bloemen, kruiden en groente. Françoise kweekt al haar kruiden zelf. Ze heeft het geleerd van haar oma. Elke zomervakantie ging haar familie naar oma in de Dordogne. Met een beetje heimwee vertelt Françoise hoe ze als kind hier enorm van kon genieten. Behalve tuinieren, hielp ze haar oma ook met het inmaken van groente in een grote weckketel. Ze aten veel courgette, pompoen en snijbiet en oooh zo lekkere vleestomaten; alles buiten geteeld en rijp geworden door de zon. Met smaak vertelt Françoise hoe haar oma een omelet met “fines herbes” maakte, of te wel verse peterselie en bieslook fijn gesnipperd over de omelet. Mmmmm! En dan de ratatouille van oma met echte Provencaalse kruiden. Françoise legt uit dat deze echt alleen bestaan uit rozemarijn, thijm en bonenkruid. Zo leer ik elke keer weer bij. Alle kruiden die Françoise in haar tuin teelt, droogt ze ook zelf in een zelfgemaakte droogoven. Ze laat mij een theetje proeven met gedroogde munt en citroenverbena. Heerlijk zacht van smaak!
De ogen van Françoise gaan glimmen als ze vertelt over het maken van zwarte bessenlikeur; crème de cassis. “De eerste keer dat ik die zelf maakte en de fles openmaakte rook het precies zoals bij mijn oma.” Enthousiast laat zij mij een pot ruiken. Ineens komen herinneringen aan mijn vader boven drijven, die op zijn 80ste bramen op rum maakte voor de hele familie!
Françoise heeft veel favoriete recepten. Jarenlang heeft ze in Wageningen mee gedaan met een zelfpluktuin. Uit die tijd heeft ze meegewerkt met het maken van recepten voor een nieuwsbrief en kookboek. Alle recepten zijn lekker, eenvoudig en seizoengebonden. Françoise wil het recept voor de hartige taart met pompoen en knolselderij met ons delen. Vooral de combinatie van pompoen met knolselderij maakt het een heerlijke hartige taart!
Hartige pompoentaart
Ingrediënten:
- 200 gr tarwebloem
- 1 theelepel zout
- 100 gr boter
- 1 kleine pompoen (ongeveer 800 gr)
- 200 gr knolselderij
- 1 ui
- 2 eetlepels olie of boter
- 2 theelepels kerrie
- Snufje zout
- 2 eieren
- 100 gr geraspte oude kaas
Bereiding:
- Meng meel, boter, zout en een beetje water door elkaar en kneed het tot een deeg.
- Laat het deeg een half uur rusten.
- Verwarm de oven voor op 180 ˚C.
- Beboter een springvorm.
- Rol het deeg uit en bekleed hiermee de springvorm.
- Prik met een vork gaatjes in het deeg.
- Zet de taartbodem 10 minuten in de oven om voor te bakken.
- Was de pompoen en knolselderij.
- Snij de pompoen, knolselderij in kleine stukken.
- Schil de ui en snij de ui in kleine stukjes.
- Doe olie in de pan en laat de ui, pompoen en knolselderij in de olie 5 minuten fruiten.
- Voeg een klein beetje water toe en stoof tot de groente zacht zijn.
- Breng het mengsel op smaak met kerrie en zout.
- Roer de eieren er doorheen.
- Spreid de vulling uit over de deegbodem en strooi er de kaas overheen.
- Bak de taart in ongeveer 30 minuten gaar en geniet van de heerlijke pompoentaart!
Bon Appétit
