Merel zag de buurt de berm onderhouden

Hoe maai je de berm het best? Als je een biljartlaken wil doe je dat iedere week. Als je een biodivers kruidenbermpje wil, dan verschraal je hem.

Interessant? Deel het artikel

merel
© Leo Kemper

Heej, ik zag ze in Ommerkanaal met z’n allen gezellig aan het werk in de berm en aan de slootkant! Wat leuk! Is dat een nieuwe manier om met de buurt gezamenlijk iets te doen?

Merel was even de gemeentegrens naar Ommen overgevlogen en had haar kraaloogjes goed de kost gegeven. Want gelijk dat ie had: net als in Ommerkanaal organiseert Plaatselijk Belang Giethmen zelf het onderhoud aan bermen en slootranden. Die taak hebben ze van de gemeente overgenomen. Krijgen ze geld voor. Maar moeten ze zich wel aan regels van biodiversiteit houden.

Merel vliegt boven de gemeente Dalfsen van hot naar her op zoek naar biodiverse verhalen.

En inderdaad Merel, je kunt wel zeggen dat de onderlinge contacten er in de buurt alleen maar beter van geworden zijn. Het werkt uit als een buurt-bbq. Eigenlijk maakt het niet zo veel uit wát je doet, het gaat erom dát je wat doet! Dat die noaberschap de veelzijdigheid in de natuur ten goede komt, hoe mooi is dat!

Eigenlijk is het helemaal niet zo moeilijk de wegberm in de buurt van je eigen huis te onderhouden. Als je maar wel eerst iets over onderhoud geleerd hebt. Merel: “Dat lijkt me ook ja. Jullie zijn gewend het gras iedere week glad te maaien. Jullie willen gras zien. Maar moet je kijken wat er in de berm gebeurt als je veel minder maait en het gras afvoert. Ach joh, dan wordt de grond schraal en krijgen allerlei mooie kruiden die toch al in de grond zitten kans hun kop boven het maaiveld uit te steken!”

Precies dat is wat de gemeente Dalfsen ook van plan is. Bermen maaien en het gras afvoeren. Dan moet je er wel twee keer mee aan de slag, maar door de verschraling komt er minder massa aan vegetatie. Minder massa, maar meer biodiversiteit. Het zou zo maar eens kunnen dat dat over vijf jaar kosten bespaart! Maaien en afvoeren kan ook wel in een keer, maar het maaisel een week laten liggen is het mooist. Dan blijven de zaadjes achter.

Merel: “Kan Dalfsen het voorbeeld van Ommen niet volgen? Dat buurtschappen en dorpen zelf de handen uit de mouwen steken voor bermonderhoud? Als dat de berm ten goede komt en ook nog positieve sociale effecten heeft?”

Helemaal geen gek idee om dat eens te vragen op het gemeentehuis.

Was getekend

merel
© Leo Kemper

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant