Die warmetruiendag, kan het niet iedere dag zo’n dag zijn? Dat jullie in plaats van de thermostaat opschroeven gewoon meer warmte op het lijf organiseren?
Daar kwam Merel van de week mee binnenvliegen. Ook deze februari trekken zo’n 500 Dalfsenaren één dag (dit jaar op 2 februari) een dikke trui aan en zetten de verwarming een stuk lager. Verwarm jezelf, niet de wereld, is het motto van deze landelijke dag.
Jezelf verwarmen. Mooie gedachte, vindt Merel, beter dan voor de vogeltjes stoken. Want dat hoeft dus niet hè! Vogeltjes hebben daarvoor een uniek verensysteem. Kijk maar eens goed naar een zo’n veertje. Een holle buis houdt lucht vast: isolatie is eigenlijk niks meer dan stilstaande lucht. Die veren liggen strategisch verdeeld op de vogel. En iedere veer heeft weer kleine veertjes: die klitten onderling aan elkaar, zodat het er niet dwars doorheen tocht. Een vogel die het koud heeft bolt zijn veren een beetje op voor stilstaande lucht er onder. Een vogel die af wil koelen spreidt zijn vleugels. Kijk maar eens naar aalscholvers!
Warmetruiendag is in 2005 in het leven geroepen toen het klimaatakkoord van Kyoto getekend werd. De jaarlijks terugkerende actie appelleert aan dat we zelf ook wel wat kunnen doen tegen de opwarming van de aarde.
Ja, maar ja, vogels… Merel wil dan wel even verteld hebben dat wij mensen van nature ook heel goed tegen kou gewapend zijn. Dat zijn we alleen een beetje vergeten, omdat onze lichaamsthermostaat wat traag is. We hebben het ons alweer aangenaam warm gemaakt, voordat je thermostaat aanslaat. Ga maar na: voor een winterse wandeling kleed je je dik aan, maar na een kilometer gaat de muts af en de sjaal wat minder strak. In dat kwartier is je lichaamsthermostaat gewend aan de nieuwe temperatuur. Andersom zit je daarom na een frisse wandeling eerst wat rozig in je luie stoel. Je thermostaat staat dan nog op standje koud.
Mooi begin hoor, zo’n warmetruiendag, vindt Merel. Maar probeer het eens met sowieso de thermostaat op 19, psst stiekem 18 of wie dat durft niet hoger dan 17. Je went er snel zat aan. Als je het dan toch iets koud krijgt, zorg dan voor die lekker warme trui. Of ’s avonds onder de bank onder een kleedje. Ja mannen, dat is even gek misschien, maar vraag maar aan vrouwen hoe fijn dat is. Stukken aangenamer nog dan iedere maand een veel lagere energierekening.