Merel vindt dat het iedere dag biodiversiteitsdag moet zijn

Wist je dat het deze week de Internationale Dag van de Biodiversiteit was? Die kans is best klein. Dat had wel wat meer aandacht gehad mogen hebben…

Interessant? Deel het artikel

merel
© Leo Kemper

Ik hoorde dat jullie mensen van de week de Internationale Dag van de Biodiversiteit hebben gevierd. Mag ik eerlijk zijn? Niks van gemerkt!!! En mag ik nog eens eerlijk zijn? Moeten we niet iedere dag de biodiversiteit vieren?

Merel is meestal enthousiast als ze binnen komt vliegen, maar deze week straalden haar kraalogen niet. Dat nota bene de Verenigde Naties het nodig hebben gevonden internationaal in elk geval één dag aan biodiversiteit te denken, zegt alles over het belang ervan.

Merel vliegt boven de gemeente Dalfsen van hot naar her op zoek naar biodiverse verhalen.

Merel kon zich er wel een groot feest bij voorstellen. Een feest waar iedereen welkom is. Want dat is ook de basis van biodiversiteit: het werkt alleen als iedereen en alles meedoet. Je wilt niet weten hoe secuur de natuur op elkaar afgestemd is. Zo eten bijen nectar uit een bloem, krijgen daarbij stuifmeel aan hun pootjes en bevruchten zo maar de volgende bloem. Daarom eten wij straks weer appels en peren, maar eerst nog die overheerlijke pruimen. Wist je dat er meer dan 300 soorten wilde bijen zijn? En dat sommige bijen maar op een paar plantjes vliegen? We moeten daarom veel soorten in stand houden, maar binnen de soort ook heel veel verschillende types.

“Een beetje gek om over ‘in stand houden’ te praten! Vind je zelf ook niet?” wijst Merel ons terecht. “Pas maar op, anders houdt de natuur júllie als mensensoort niet meer in stand!” En daar heeft ze gelijk in, de aarde redt zich wel. ’t Is de vraag of daar een plekje voor de mens overblijft. Als we doorgaan zoals nu, dan niet.

Maar laten we deze columns vooral met een vrolijk gemoed afsluiten. We waren ook bepaald niet van plan door te blijven gaan op de doodlopende weg. Toch? Jij kunt de verandering zelf in gang zetten. Niet morgen, maar vandaag al: wip een paar tegels uit je tuin en zet er wat groens voor in de plaats! Maai je gras minder vaak en kijk welke leuke kruiden er dan plotseling opkomen. Daar gaan insecten je heel dankbaar voor zijn. Ze zijn toevallig wel verantwoordelijk voor een derde van ons voedsel! Zonder boeren geen voedsel? Zonder bijen en hommels ook niet!

Overtuigd? Klik dan hier voor welk groen je het beste kunt aanplanten als je straks die tegels eruit gewipt hebt. Daar zitten prachtige bloeiers tussen als duizendblad, herfstaster, kattenkruid, lavendel, slangenkruid, vlinderstruik en wilde marjolein.

Merel: “Tada! Daar word ik nu vrolijk van. Op die manier wordt het toch nog iedere dag biodiversteitsdag 😉

Was getekend, Merel.

merel
© Leo Kemper

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.