‘‘Bermen minder maaien, zoals de gemeente Dalfsen dat doet, dat werpt zijn vruchten af!” heeft Merel ontdekt. ‘‘In ieder seizoen! Nu in herfst en winter schuilen veel kleine zoogdieren in het hogere gras. Er zouden eigenlijk veel meer van die verbindingszones moeten komen.”
Merel vliegt boven de gemeente Dalfsen van hot naar her op zoek naar biodiverse verhalen.
Op grote schaal was dat in ons land de bedoeling: ecologische verbindingszones tussen de Natura 2000 gebieden. Dat plan is afgeschoten. Maar nu zijn ze er in Nieuwleusen op kleinere schaal weer mee aan de slag. Andries Bos van de werkgroep Vergroenen van Nieuwleusen Synergie vertelde er enthousiast over, op een avond over heggen.
Andries is betrokken bij de totstandkoming van diverse stepping stones in zijn dorp: vooral particulieren wilden hun tuin en erf wel wat natuurlijker inrichten. Kruiden, fruitbomen, niet winterklaar maken, dat soort dingen. Hij wil nu die oases met snelwegen verbinden: natuurlijke bermen, minder maaien van oevers van sloten en weteringen, randen van boerenland die door de boer overgeslagen worden. Kansen zat, als mensen maar mee willen doen!
Andries was er op de heggenavond eerlijk over: het was nog niet makkelijk de snelwegen goed aan te laten sluiten. Economie gaat vaak toch boven ecologie.
Merel: “Dat is dan mooi verkeerd gedacht! Ecologie is de leer van de ecos, economie is hoe je dat uitvoert. Met stepping stones en prachtige verbindingsroutes kan flora en fauna weer opkrabbelen uit het absolute dal waarin ze verkeert. Uiteindelijk is dat ook van levensbelang voor jullie, de dierensoort mens! Ik stel voor dat jullie Andries en Nieuwleusen Synergie allemaal de helpende hand toesteken zodat die snelwegen er snel komen!”
Was getekend, Merel.