Merel – Paardenbloemzaadjes blazen: een heldendaad!

De paardenbloem verricht belangrijke taken voor het bodemleven, maar ook voor dieren en mensen. Wist je dat? Hoog tijd voor een ode aan deze inheemse plant.

Interessant? Deel het artikel

merel
© Leo Kemper

Merel komt het raam binnen vliegen met weer een mooie observatie: ‘‘Ik ben druk met mijn nestje bouwen, want het is bijna mei en je weet: in mei… Overal zie ik paardenbloemen oppoppen in de berm, daar word ik zo blij van! Ik niet alleen: er zijn zoveel planten en dieren gebaad bij die bloemen. Jullie zelf trouwens ook! En wat zijn ze mooi hè!’’

We hebben onderzoek gedaan en wat blijkt: Merel maakt een belangrijk punt. De paardenbloem is prachtig met haar mooie gele lintbloemen. Wel eens goed bekeken? Uitgebloeid zijn ze opnieuw mooi met de zaden die staan te popelen om weggeblazen te worden. De paardenbloem is niet alleen mooi, maar verricht ook belangrijk werk: met de diepe penwortel haalt de paardenbloem kalk en andere mineralen omhoog uit de diepere laag van de bodem. Daar profiteren andere planten van.

Merel vliegt boven de gemeente Dalfsen van hot naar her op zoek naar biodiverse verhalen.

Het is ook één van de eerste bloeiers, waardoor de honingbij en andere insecten maar wat blij zijn met deze vroege voedselbron. De regenworm is weer hartstikke blij met de gangen die de afstervende wortel achterlaat. Ook de wortels van het gras maken dankbaar gebruik van de gangen. Die gangen zorgen ook nog eens voor goede beluchting en afwatering van de bodem.

Jij hebt er ook iets aan

Ook voor mensen is de paardenbloem als bijvoorbeeld thee en in de salade een gezonde vriend: de plant heeft een gunstige uitwerking op de spijsverteringsorganen, de lever en de nieren. De paardenbloem werkt onder andere bloedzuiverend, bevat vitamine C, A, B2 en D en bevat sporenelementen van de mineralen koper, calcium, ijzer, kalium, silicium, zwavel, mangaan en magnesium. Dat is nogal wat hè, allemaal in één zo’n kleine plant.

Je kunt in jouw achtertuintje heel makkelijk een paardenbloem kweken. Dikke kans namelijk dat ie er al lang is. Alles wat je moet doen is niets doen. Niet maaien. Gewoon even een paar weken wachten.

Merel: ‘‘Nu zie je wat ik bedoel hè? Een prachtige en belangrijke plant, die paardenbloem! En dan hebben we de belangrijkste kracht van de paardenbloem nog niet eens genoemd: als je straks alle pluisjes er in een keer af blaast laat hij jouw mooiste droom in vervulling gaan! Ik zou tegen alle mensen willen zeggen: geef ruimte aan de paardenbloem. In de berm, maar ook in je eigen achtertuin. Leve de paardenbloem!’’

Was getekend Merel

merel
© Leo Kemper

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant