Wat gruwelijk, de manier waarop jullie mollen vangen. Is zo’n beestje op zoek naar voedsel, wroet hij lekker jouw grond los, wordt hij gekeeld door een dichtslaande klem. En weet je, je voorkomt er heus geen molshopen mee!
Daar kwam Merel van de week mee binnenvliegen. Het was haar vanuit de lucht opgevallen dat er veel molshopen op die groene gazonnetjes ontstonden. Was ze best blij mee, want zo’n hoop zit vol voedsel voor vogels. Ze vroeg zich af: waarom willen we eigenlijk geen molshopen in de tuin? Mollen zijn immers nuttige grondwroeters.
Merel vliegt in Dalfsen van hot naar her met haar focus op biodiversiteit.
Een molshoop, als je mensen vraagt waarom ze er een hekel aan hebben, is het meestal te doen om… ja, waar is het dan eigenlijk om te doen? Gewoon, ze zijn lelijk, we willen ze niet. Blijkbaar moet de tuin glad en aangeharkt zijn. Heel tegennatuurlijk dus.
We hebben Vincent Overgoor van Decohof in Hoonhorst eens horen zeggen dat de waarde van een verkochte boom vooral in de kluit zit. Aan zijn bodem besteedt Vincent de meeste aandacht. “Dat is een levend ecosysteem. De bodem moet voedingrijk en luchtig zijn, net als compost, maar dan van nature en van zichzelf. Zulke grond is beter voor leven onder de grond en daarom ook voor leven boven de grond.”
(tekst gaat verder onder de foto)
Je blad laten liggen in de herfst helpt. Mollen helpen ook. Die wroeten het spulletje onder het oppervlak flink door elkaar. Dat is voor de mol zelf trouwens bijzaak. Hij graaft ritten waarin hij op zoek gaat naar voedsel. Dan moet hij soms wel even wat zand opzij werken, of de lucht in: de molshoop. In deze tijd van het jaar meer dan anders, simpelweg omdat de regenwormen dieper zitten.
Iedere mol heeft zijn eigen rittenstelsel. Het schijnt dat ze die niet van elkaar overnemen. Dus als jij een mol in de klem hebt, blijven zijn ritten ongebruikt, maarrrr is er wél meer voedsel over. Dan krijg je vanzelf nieuwe mollen, met allemaal een eigen rittenstelsel.
Je kunt ze dus beter maar niet vangen. Maar ja, wat dan? Trek je werkschoenen aan en geef iedere molshoop in je tuin een trap. Daar groeit zo weer gras op. Maar je kunt er ook kruiden in zaaien. Dan staan op jouw ex-molshopen straks mooie klaprozen!
Wat Merel er maar mee wil zeggen is dat je de strijd tégen de natuur toch verliest, terwijl samenwerken met de natuur donders mooi kan zijn.
Was getekend,
Merel