Merel: lekker eten uit je eigen tuin

Merel vliegt in Dalfsen van hot naar her met haar focus op biodiversiteit. Ze voelt dat het voorjaar er weer aankomt. Tijd om keuzes te maken in je tuin. Denk eens aan eetbare aanplant.

Interessant? Deel het artikel

merel
© Leo Kemper

Jullie gaan straks weer lekker in de tuin aan het werk. Zet er dit jaar eens wat meer struiken en bomen in waar je van kunt eten! Als je nu een pruimenboom plant, kun je er komende zomer al van smikkelen!

Daar kwam Merel van de week mee binnenvliegen. Ze had de afgelopen week een hoop onrust gezien. Over politiek. Over landbouw. Ze vroeg zich af: dan doen we het toch gewoon zelf? Verander je tuintje in een eetbare tuin. Of neem een volkstuintje bij een van de verenigingen in de gemeente.

 

Een eetbare tuin. We zijn dat concept niet zo gewend. En dat is eigenlijk best een beetje gek. Een appelboom in de tuin, een bed met uitjes, een groepje wortels bij elkaar, wat is daar mis mee. Ze bloeien minstens net zo mooi als heesters en sierplanten. Daarom heb je er twee keer iets aan. Als ze bloeien en als je ze eet.

Als je er schik van krijgt, ga je ook nog leren dat een heleboel kruiden die wij onkruid noemen, gewoon eetbaar zijn! Neem melde. Dat groeit vaak als eerste op een bult vers zwart zand. Melde is eigenlijk gewoon spinazie. Maar dan met veel meer voedingswaarde. Dat is nog maar één eetbaar kruid. Er is meer wel dan niet eetbaar. Daar zijn boeken mee vol geschreven! Wilde planten, en dan bij voorkeur de bloemen, die zijn het meest voedingrijk. Probeer ook eens een teunisbloem. Of rozenblad. Brandnetel, ook heel lekker!

Het schijnt ooit misgegaan te zijn toen ergens een monnik de planten in de kloostertuin wilde documenteren. Alles wat de broeders niet geplant hadden ging de boeken in als onkruid. Maar natuurlijk is geen kruid onkruid. Vraag dat maar aan insecten en vogels. Die zijn er dol op! Daarom maait de gemeente Dalfsen het gras in de bermen ook veel minder vaak. Om al die kruiden, en dus de natuur meer kans te geven.

Merel weet van trekvogels die in andere landen heel andere tuinculturen hebben gezien. In Bulgarije bijvoorbeeld. Als je daar in een dorp over straat loopt zie je allemaal voortuintjes als groentetuin. Ze is ook wezen kijken in Georgië. Daar kennen ze het begrip siertuin niet zo. Waarom zou je een boom planten als je er niet van kunt eten, vinden ze daar.

Tja, dan hoef je dus in de supermarkt niet te kiezen tussen reguliere of biologische groente. Je hoeft voor je groente dan helemaal niet naar de supermarkt. Mooi toch?

Goed plan? Nú kun je nog aanplanten!

Was getekend

merel
© Leo Kemper

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.