Merel is gek op mollen. Jij ook?

Was het jou ook opgevallen dat mollen bovengemiddeld actief zijn? Tjonge wat een boel molshopen. En zo groot! Wat je daar aan kunt doen? Afstappen van het ‘gladheidssyndroom’ en trots zijn op een molshoop, want dan heb je goede grond.

Interessant? Deel het artikel

merel
© Leo Kemper

Met “wat een feest al die molshopen in het veld!” kwam Merel het nieuwe jaar invliegen. “In die luchtige grond zitten lekkere piertjes. Molshopen zijn voor mij een soort van Tafeltje Dek Je!”

Merel vliegt boven de gemeente Dalfsen van hot naar her op zoek naar biodiverse verhalen

Molshopen zijn het gevolg van mollen die gangen graven. Omdat wij ons tuintje zo glad mogelijk willen hebben, is zo’n molshoop een schrikbeeld. In het ergste geval plaatsen we dan klemmen, waarmee die diertjes heel akelig aan hun eind komen. Je kunt ook een ui of knoflook in het gangenstelsel plaatsen. Maar verdrijven is nooit een oplossing. Een dode mol geeft territoriale ruimte aan een andere mol. Als een rit niet meer aantrekkelijk is, graaft een mol een ander gangenstelsel…

Dus het beste wat je kunt doen? Wen er maar aan! Je tuin hoeft niet mooi glad te zijn. De natuur heeft zelfs liever van niet. Als je vandaag nog aan dat wennen begint, krijg je dagelijks oefenstof. Want de mollen zijn superactief. Enerzijds omdat jij ze niet met jouw tuinwerk stoort. Anderzijds omdat hun eten vanwege de kou dieper in de grond zit. En ja, daar moet een mol naar toe graven!

Dat allemaal niet de beste conditie om straks je gazonnetje weer te maaien, al helemaal niet als je een automower hebt lopen. Dat los je op door een flinke trap tegen zo’n molshoop te geven (of hem glad te harken). Strooi dan meteen wat vogelzaad op het zwarte zand. Dat gaat in het voorjaar vrolijk bloeien.

Merel: “Luchtige grond. Bloemzaad. Klinkt als een prachtige conditie voor míjn eten! Dus als jij mollen een beetje de gang laat gaan, kom ik deze winter lekker vaak bij jouw in de achtertuin.”

Was getekend:

merel
© Leo Kemper

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.