Merel: ‘‘Ho ho, haal die dorre stengels nog niet uit je tuintje!!!”

We hebben al even aan de lente geproefd. Je kon vorige week uit de wind al goed in de zon zitten. Wielrenners maakten de eerste seizoensrit. Hier en daar worden de ramen gezeemd. En we gaan weer aan de slag in de tuin. Maar als de natuur je lief is: stel dat laatste nog heel even uit.

Interessant? Deel het artikel

merel
© Leo Kemper

“Ik zag de eerste wielrenners weer langs de Vecht. Wat een lol heb ik altijd om die strakke pakkies die mannen dan aandurven 😉 Minder leuk is dat jullie de neiging hebben dorre stengels uit de tuin te halen. NIET DOEN! Ik haal daar nog heel veel eten uit. Pas als de natuur weer tot leven komt heb ik vers voer. En het kan nog weer onmeunig gaan vriezen!”

Als we het de weervoorspellers vragen, gaat er van een stevige vorst dit jaar niet zo veel meer terecht komen. Maar Merel heeft gelijk: het is ook niet zo dat de natuur al weer stevig aan de lente is begonnen. Dat is wél de graadmeter die bepaalt of het al verstandig is weer in de tuin te gaan werken. In herfst en winter wordt je voortdurend gevraagd de tuin níet winterklaar te maken. Hou dat nog even vol. Laat die stengels nog even staan, hark het blad nog niet weg. Want de natuur maakt er nog volop gebruik van.

Merel vliegt boven de gemeente Dalfsen van hot naar her op zoek naar ecologische en duurzame verhalen.

Bladeren, plantenresten en oud materiaal bieden schuilplaatsen én voedsel voor nuttige insecten, vogels en bodemorganismen. Ze beschermen wortels van jouw planten tegen de kou. Organisch tuinafval breekt af en voedt de bodem. Door dit materiaal te laten liggen, profiteert de tuin van natuurlijke bemesting. Dat geldt nu allemaal nog steeds! Nu nog even niks doen is beter voor de natuurlijke cyclus. Dat draagt bij aan de vruchtbaarheid en een goede bodemstructuur van de grond, waardoor je een gezonde en levendige tuin krijgt.

Merel: “Dat bedoel ik! Ik scharrel nu mijn maaltje bij elkaar door tussen oude plantenresten te wroeten. Piertjes die ik oversla composteren blad en trekken dat de bodem in. En jullie hebben er straks weer een mooi tuintje van! Meer profijt met minder doen!”

Blijft over de vraag: maar wanneer dan wel aan de slag? Je hoeft vooral niet bang te zijn dat je te laat bent, maar gouden regel is dat je best kunt wachten tot de natuur weer lekker uit zijn knop schiet.

Was getekend, Merel.

merel
© Leo Kemper

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.