“Jullie dachten altijd dat een teek uit een boom kwam vallen hè? Maar ze kruipen gewoon over de grond hoor! Of ze klimmen op een lange grasspriet. Als je door het gras struint kunnen ze dus zo op je been hoppen!”
Merel was wel wat verbaasd dat wij als mensen zoveel last kunnen hebben van teken. Voor haar is het gewoon voedsel. Maar Merel is meteen ook een van de dieren waar de teek de ziekmakende bacterie vandaan haalt en die vervolgens overbrengt op de mens.
Merel vliegt boven de gemeente Dalfsen van hot naar her op zoek naar biodiverse verhalen.
Bioloog Willem Takken uit Olst beet zich zijn hele werkzame leven vast in teken 😉. Jaren deed hij er onderzoek naar, met als gevolg dat Willem niet meer met een korte broek het bos in gaat. “Ik kijk wel uit!” Als hij er over vertelt, krijg je vanzelf overal op je huid kriebels. Heel kort komt het er op neer dat een teek in drie jaar drie fases aanneemt: larf, nymf en volwassen. Hij zuigt bloed van zoogdieren als voedsel. Als larf doet ie dat veel bij bijvoorbeeld – ja echt – de Merel, of bij konijnen en ander klein spul. Die dragen soms een bacterie bij zich die de larf meeneemt als hij als nymf weer bloed gaat zuigen. In die fase is de mens ook gerust zijn bloedleverancier. En zo kan die bacterie bij ons komen. En wij kunnen daar de ziekte van Lyme van krijgen.
Niet iedere teek heeft de bacterie bij zich. Niet ieder mens krijgt de ziekte van Lyme van een wel besmette teek. En de ene mens wordt meer gebeten dan de ander, legt Takken uit. Maar ja, het kan dus wel… Bedrijfsarts Johan kan uit zijn praktijk voorbeelden zat noemen van mensen die uiteindelijk arbeidsongeschikt werden. Maar ja, de bedrijfsarts, dat is dan ook echt helemaal aan het eind van de trechter.
Meestal krijg je rondom een tekenbeet een rode cirkel, maar niet altijd. Je kunt ook ineens sneller moe worden, last krijgen van je gewrichten, snel afvallen. Lastig is dat, dat wisselende ziektebeeld.
Voorkomen is beter dan genezen, struin daarom liever niet in hoger gras, blijf op paden en kies iets meer zon dan schaduw. Lange broek en de pijpen in de kousen is ook aan te bevelen. En ja, je kunt ook deet gebruiken.
Merel: “Maar ben je vaak ook niet te bang? Mijn advies is om elkaar na een natuurwandeling lekker in je blootje helemaal op tekenbeten te onderzoeken. Hoe gezellig is dat!”
Hoe dan ook: áls je een teek op je huid hebt en je haalt hem er binnen 24 af, dan heeft de teek nog geen kans gehad in jouw bloedbaan te zitten en hoef je niet bang te zijn voor die bacterie. Je kunt die teek er met speciale tangetjes uithalen, maar volgens Takken mag je hem er ook wel uitkrabben. Als het kopje achterblijft verdwijnt die later wel een keer, die nare bacterie zit in zijn achterlijf en die krab je makkelijk weg.
Was getekend: Merel
